Teodor Baconschi: România îşi menţine obiectivul şi argumentele privind aderarea la Schengen

România îşi menţine obiectivul şi argumentele sale privind aderarea la spaţiul Schengen şi speră în obţinerea unui consens asupra variantei cunoscute a aderării în două etape, a afirmat joi ministrul afacerilor externe Teodor Baconschi, la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles.

”Pentru noi, obiectivul este pe agendă, în top. Sigur, el este concurat de toate aceste noi focare de tensiune – în interiorul zonei euro, în vecinătatea sudică şi nu numai, referitor acum la Balcanii Occidentali.

Există o listă cuprinzătoare de temeri ce riscă să estompeze puţin relevanţa chestiunii Schengen în această etapă, dar noi ne menţinem obiectivul, argumentele şi după cum ştiţi am continuat şi dialogul cu Olanda, care aşteaptă, din semnalele primite, să facă o exegeză aprofundată a raportului din februarie din cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV, instituit la aderarea României şi a Bulgariei la UE pentru a monitoriza rezultatele în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei – n.red.).

Citeste si:  Traian Băsescu salută semnarea de către formaţiunile Puterii a protocolului referitor la ratificarea Tratatului fiscal

Îndeobşte acest raport are o natură pur tehnică, este unul intermediar, dar dat fiind timingul extinderii, noi sperăm ca el să poată inspira o decizie politică pe scenariul cunoscut, al aderării în două etape (până la finalul lui martie 2012 cu frontierele aeriene şi maritime, iar după iulie 2012 cu cele terestre – n.red.)”, a spus Baconschi, într-o conferinţă de presă.

Dosarul Schengen se va afla pe agenda Consiliului European din 8-9 decembrie, dar deocamdată nu s-a decis dacă el va figura şi pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 13 decembrie.

Citeste si:  Aproximativ 19.500 de candidaţi la concursul pentru posturile rămase libere după titularizare

Extinderea spaţiului Schengen trebuie votată în unanimitate de Consiliul JAI, iar în procesul decizional Parlamentul European are doar un rol consultativ. În această privinţă, PE şi-a dat votul pozitiv în luna iunie.

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen trebuia să aibă loc iniţial până la finalul lunii martie 2011. Cele două ţări au îndeplinit toate criteriile tehnice necesare aderării la spaţiul european de liberă circulaţie.

O decizie în Consiliul JAI a fost amânată în luna septembrie ca urmare a opoziţiei exprimate de Olanda şi Finlanda. Ulterior, Finlanda şi-a nuanţat poziţia, afirmând că nu respinge posibilitatea aderării în două etape, dar a precizat că doreşte să aştepte raportul din februarie elaborat de Comisia Europeană în cadrul MCV.

Citeste si:  Traian Băsescu: România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen

În acelaşi timp, în poziţia Olandei în dosarul extinderii Schengen nu a survenit nicio schimbare în ultimele luni, autorităţile de la Haga solicitând progrese substanţiale şi ireversibile în combaterea corupţiei şi a criminalităţii organizate în România şi Bulgaria.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close