EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,11 RON
(0%)
GBP
5,36 RON
(+0.05%)
CHF
4,50 RON
(+0.01%)
BGN
2,48 RON
(-0.08%)
BYN
1,67 RON
(+0.27%)
CAD
3,07 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,94 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.01%)
CZK
0,18 RON
(+0.01%)
INR
0,05 RON
(-0.07%)

Companiile internaţionale pregătesc planuri de urgenţă în perspectiva sfârşitului euro

Companiile internaţionale pregătesc planuri de urgenţă în eventualitatea unei dezintegrări a zonei euro, potrivit unor interviuri cu zeci de directori de multinaţionale, scrie Financial Times /FT/ în ediţia de marţi.„Am început să ne gândim la cum ar putea arăta o dezintegrare a euro”, a declarat marţi Andrew Morgan, preşedintele Diageo Europa, producătoare de băuturi alcoolice. „Dacă avem de-a face cu un gen de schimbare mult mai mare privind euro, atunci suntem într-o situaţie cu totul diferită. În contextul unor ţări care ies din euro, va exista o devalorizare masivă, care face brandurile importate foarte, foarte scumpe”, a precizat el.

Preocupaţi de faptul că liderii politici ai Europei nu reuşesc să ţină sub control extinderea crizei datoriei suverane, directori de companii spun că se simt obligaţi să-şi protejeze companiile împotriva unei prăbuşiri pe care nu te mai poţi preface că nu o vezi. Atunci când cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au evocat perspectiva unei ieşiri a Greciei din zona euro, la începutul acestei luni, a fost pentru prima dată când înalţi demnitari europeni au îndrăznit să pună la îndoială permanenţa experimentului uniuni monetare vechi de 13 ani.

Îngrijorările directorilor se manifestă în contextul în care miniştrii de finanţe din zona euro examinează opţiuni şi mai radicale pentru a face faţă crizei datoriilor suverane, inclusiv posibilitatea unor împrumuturi acordate de BCE unor ţări în dificultate, via FMI.

Producători de automobile, grupuri din energie, companii de bunuri de larg consum şi firme multinaţionale se pregătesc să ia măsuri pentru a minimaliza riscurile, plasând rezerve de lichidităţi în investiţii sigure şi controlând cheltuielile neesenţiale. Grupul de inginerie Siemens şi-a stabilit chiar propria bancă pentru a depune fonduri în cooperare cu BCE.

Acţiunile urgente au fost mult timp „mantra” investitorilor în contextul crizei din zona euro. Dar, în opinia lor, decidenţii politici au părut mai interesaţi să tragă de timp, este de părere corespondentul FT pe teme de afaceri Richard Milne.

Faptul că unii politicieni par să-şi fi schimbat acum opinia privind simţul de sincronizare a pieţelor coincide cu murmurele sporite ce se aud din sălile de tranzacţionare nu doar despre investitori străini care evită activele din zona euro, ci şi despre perspectiva unei dezintegrări a euro.

Săptămâna aceasta este considerată una crucială de mulţi investitori, din cauza licitaţiilor de obligaţiuni din Italia, Spania, Belgia şi Franţa.

Mulţi participanţi de pe piaţă sunt convinşi că ultimul act – scenariul de tipul „minutul rămas până la miezul nopţii” pentru unii – este ca BCE să cumpere titluri de stat în cantităţi uriaşe. „Nu ştiu cât de aproape suntem de miezul nopţii, dar este teribil de întuneric afară”, se spune.

Unii examinează posibilitatea recurgerii la consultanţă de specialitate cu privire la consecinţele juridice ale dezintegrării zonei euro pentru contracte comerciale transfrontaliere şi acorduri de împrumut. Prin contrast, majoritatea întreprinderilor mici şi mijlocii au făcut puţine pregătiri financiare şi juridice, dacă nu chiar deloc.

„Participanţii la piaţă şi din ce în ce mai mult afacerile reale prevăd un scenariu al dezintegrării euro”, a declarat Jean Pisani-Ferry, directorul think-tank-ului Bruegel cu sediul la Bruxelles. „Este încă greu să concepi ce este de neconceput, pentru a nu mai vorbi de faptul de a lucra la detalii, dar orice jucător raţional trebuie să ia în considerare această posibilitate”.

Unele întreprinderi cu acoperire globală spun că o dezintegrare a euro va fi sumbră, dar gestionabilă. „Am făcut o primă analiză brută cu privire la consecinţele încetării euro ca monedă portugheză”, a declarat Jürgen Dieter Hoffmann, directorul financiar al Volkswagen Autoeuropa, filiala portugheză a producătorului german al maşinii.

„Concluzia este că, în general, impactul nu ar fi atât de negativ pentru compania noastră, deoarece suntem în principal un exportator şi aparţinem unui grup de nivel mondial”.

Unii directori francezi, italieni şi spanioli spun că au planuri în caz de turbulenţe financiare şi economice grave, dar nu în mod specific pentru o dezintegrare a euro. Riscul, în opinia lor, este faptul că stabilitatea regiunii ar putea ajunge sub o ameninţare şi mai mare dacă se află că companiile se gândesc la ce este mai rău.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata