Cameron se bazează pe Sarkozy pentru salvarea zonei euro

Londra renunţă la revendicările eurosceptice în contextul economic actual. După săptămâni întregi de tensiuni, premierul David Cameron trebuie să exprime o poziţie fermă de progres în salvarea zonei euro cu ocazia dejunului de vineri cu Nicolas Sarkozy, la Palatul Élysée.

Summitul bilateral, care iniţial trebuia să fie consacrat cooperării între cele două ţări, a fost amânat pentru 2012 şi apoi s-a transformat într-o reuniune de lucru destinată în principal pregătirii Consiliului European de săptămâna viitoare, al cărui obiectiv prioritar este salvarea zonei euro, scrie Le Figaro în ediţia de joi (01 decembrie 2011).

Pentru cei doi, este şi o ocazie de relansare a unei relaţii personale cordiale. Cameron îi este recunoscător lui Sarkozy că i-a pus la dispoziţie un elicopter, anul trecut, ca să meargă la căpătâiul tatălui său care era pe moarte. Cooperarea militară din Libia şi, mai recent, solidaritatea diplomatică în legătură cu Iranul au dus, de asemenea, la consolidarea legăturilor dintre cele două ţări.

Citeste si:  Comisia Europeană a înrăutăţit prognoza de creştere a zonei euro în 2014 şi 2015

De câteva săptămâni, britanicii şi-au mai nuanţat poziţiile antieuropene. Din această vară, Cameron a trebuit să facă faţă unei avalanşe de revendicări din partea aripii eurosceptice a Partidului Conservator.

După un vot de neîncredere împotriva sa care cerea organizarea unui referendum asupra ieşirii din UE, el s-a angajat să negocieze cu Uniunea repatrierea atribuţiilor pe care Londra le-a cedat pas cu pas Bruxellesului, mai ales în ceea ce priveşte drepturile omului şi politica socială.

De când s-a declanşat criza euro, premierul britanic, care se defineşte el însuşi drept un ‘eurosceptic’, s-a arătat preocupat să nu se lase marginalizat în procesul european decizional, prin întărirea legăturilor între cele 17 ţări membre ale zonei euro, ceea ce i-a iritat pe Sarkozy şi Merkel.

Citeste si:  Muzica moderată în timpul lucrului favorizează productivitatea şi creativitatea

Tensiunea a ajuns la nivel maxim cu ocazia unui summit european din 24 octombrie, când Sarkozy i-a replicat dur lui Cameron: ‘Mai bine tăceai! Voi britanicii spuneţi că detestaţi euro dar vreţi să vă amestecaţi în reuniunile noastre’.

Cameron pare să fi înţeles mesajul. Din cauza urgenţei acestei situaţii, el chiar se bazează pe Sarkozy în găsirea unei soluţii, cu riscul de a accepta din pragmatism acest loc de simplu pasager pe care îl refuza până acum. Britanicii par şi ei dispuşi să renunţe la cererea de renegociere a legăturilor lor cu Europa în schimbul oricărei modificări a tratatelor impusă de o coordonare fiscală mai intensă între cei 17 membri ai zonei euro.

Citeste si:  Creşterea populaţiei globale şi încălzirea climatică ameninţă resursele de apă potabilă

Dacă euro s-ar prăbuşi, am asista la o scădere brutală a creşterii în toate ţările din Europa. Ar fi rău pentru Marea Britanie’, a spus el joi într-o emsiune televizată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close