Merkel cere curaj Europei

Săptămâna critică dinaintea summitului european, din 8 şi 9 decembrie de la Bruxelles, are două puncte vertebrale.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, şi-au expus planurile, unul joi la Toulon, iar celălalt urmează vineri în Parlamentul federal (Bundestag), dar până atunci va continua incertitudinea privind gradul acordului la care au ajuns cei doi lideri, notează vineri (02 decembrie 2011) ziarul El Pais.

La Berlin se aşteaptă ca Angela Merke să pronunţe vineri un discurs europenist, în care va explica posibilele concesii ale guvernului său pentru a contracara criza datoriei europene. Şi posibilitatea ca Merkel să dea undă verde cumpărării de euroobligaţiuni la scară mare de Banca Centrală Europeană.

Drept contrapartidă, la aşa-numita „bazucă” a BCE, Germania ar obţine angajamentul membrilor euro faţă de o mai mare disciplină fiscală şi cedarea de competenţe fiscale Europei.

La întrevederea cu premierul norvegian, Jens Stoltenberg, Merkel a spus că „ne aflăm într-o situaţie dificilă în care sunt necesare politici curajoase”. Ea a propus introducerea de „modificării limitate” în tratatele europene, care ar afecta doar cele 17 ţări membre ale euro, dar a refuzat să comenteze propunerile concrete pe care le va prezenta şefilor de stat şi de guvern.

Citeste si:  Energia atomică divizează Europa

Adversarii ei, precum Frank-Walter Steinmeier (SPD), o acuză de lentoare şi de lipsă de coerenţă în faţa crizei. Liderii SPD au prognozat că Merkel va accepta ca BCE să cumpere masiv datoria suverană. Apoi „va spune că nu aşa a vruť şi că a fost o decizie a băncii emisoare. Guvernul german a negat vehement măsura, faţă de care există reticenţe chiar şi în BCE.

Mulţi se tem că este prea târziu pentru a mai recupera încrederea investitorilor. Într-un editorial publicat de ziarul Der Spiegel, celebrul analist Wolfgang Münchau o acuză pe Merkel că „provoacă exact contrariul a ceea ce vrea”.

Criza datoriei, spune el, va fi falimentară pentru germani, indiferent de ce se va întâmpla. În cazul în care summitul din decembrie se va solda cu obişnuitele angajamente slabe, analistul prevede colapsul euro într-o lună, maxim două. Incertitudinea faţă de viitorii paşi ai Europei este împărtăşit de un mare număr de experţi şi de politicieni.

Citeste si:  Carla Bruni, maestră în arta exercitării puterii

La începutul săptămânii, ministrul polonez de externe, Radoslav Sikorski, şi-a surprins auditoriul în vizita sa la Berlin, spunând că este prima dată când se teme mai puţin de ceea ce ar putea face puterea germană, decât de lipsa ei de acţiune.

În opinia sa, este crucial ca Germania să-şi asume responsabilitatea de a prezerva pacea şi democraţia pe continent. Este vorba însă de a conduce, nu de a domina, procesul de reforme, a avertizat el.

În ciuda criticii implicte din discursul său, Merkel a asigurat că este bine ca Germania să nu fie singura care pledează pentru o mai mare uniune fiscală de stabilitate.

Există însă multe umbre privind conţinutul concret al acestor avansuri. Unele propuneri ale dnei Merkel, precum implicarea Tribunalului de Justiţie din Luxemburg în sancţionarea ţărilor, care nu respectă criteriile de stabilitate, nu au fost văzută cu ochi buni la Paris.

Citeste si:  Cultura, esenţială şi populară

Nu este clar nici dacă va fi aplicată metoda „colaborării întărite”, pentru ca cei 17 din zona euro să se angajeze bilateral în reformele convenite la Bruxelles. Această posibilitate, deja aplicată în acordurile de la Schengen, ar evita lungile negocieri necesare pentru a schimba tratatele deja în vigoare.

Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a avertizat faţă de „faza critică” în care au intrat negocierile, iar ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, a recunoscut „uriaşa importanţă” pe care o va avea reuniunea de iarnă a Celor 27.

Potrivit presei occidentale marile companii se pregătesc deja pentru cazul în care eurozona s-ar rupe. Merkel a spus în repetate ocazii că „dacă euro eşuează, Europa eşuează”, iar acest eşec ar fi şi al Germaniei. Acum, trebuie să arate cât de mare îi este curajul pentru a nu intra în istorie drept cancelarul triplului eşec.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close