EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,41 RON
(+0.1%)
GBP
5,40 RON
(+0.77%)
CHF
4,54 RON
(+0.55%)
BGN
2,48 RON
(-0.32%)
BYN
1,84 RON
(-0.04%)
CAD
3,19 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,90 RON
(+1.04%)
JPY
0,04 RON
(+0.24%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.54%)

Retorica Rusiei devine din ce în ce mai agresivă

Rusia vorbeşte despre întărirea încrederii în relaţiile sale cu Uniunea Europeană /UE/ şi cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord /NATO/, însă în realitate se întâmplă contrariul, afirmă ministrul afacerilor externe al Estoniei, Urmas Paet, comentând pentru cotidianul austriac Der Standard declaraţia Moscovei privind amplasarea de sisteme Iskander lângă Kaliningrad şi Sankt-Petersburg.

În opinia lui Paet, temerile Moscovei sunt total neîntemeiate, deoarece „niciun stat din NATO sau UE nu reprezintă o ameninţare la adresa Rusiei”.

Oficialul estonian nu se aşteaptă la schimbări în politica Rusiei faţă de Occident odată cu revenirea lui Putin la Kremlin, din primăvara anului viitor. „Putin se află pe culmile puterii de peste 10 ani. El a avut posibilitatea de a schimba politica statului în ceea ce priveşte principalele direcţii ale politicii externe.

Însă, în loc de aceasta, Putin merge într-o direcţie opusă: retorica Rusiei devine din ce în ce mai agresivă. Prin asemenea metode Europa nu va putea fi consolidată”, atenţionează Paet.

Referitor la politica Europei în planul relaţiei cu Republica Belarus, şeful diplomaţiei estoniene afirmă că la ora actuală actuală nu există indicii că regimul Lukaşenko intenţionează să-şi „slăbească strânsoarea”.

Potrivit lui Paet, pe de o parte UE ar trebui să se poarte cu regimul de la Minsk „ca şi cu orice altă dictatură”, referindu-se la iniţierea de sancţiuni.

Pe de altă parte, acest lucru ar înlesni obiectivul Rusiei privind întărirea influenţei sale în Belarus: o dovadă în aceste sens o constituie recenta transferare a sistemului belarus de transport al gazului „Beltrasngaz” sub controlul total al Gazprom.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata