Un partid la putere în Rusia, mai puţin sigur pe el

În pofida sistemului politic închistat, Kremlinul este îngrijorat. Partidul Rusia Unită ar putea obţine un scor mediocru la alegerile legislative de duminică, în detrimentul lui Vladimir Putin care vrea să obţină un nou mandat de preşedinte primăvara viitoare, scrie ziarul elveţian Le Temps în ediţia de vineri (02 decembrie 2011).

Partidul Rusia Unită face tot posibilul pentru a-i descuraja pe jurnalişti să urmărească campania alături de militanţii formaţiunii. „Puteţi urmări activităţile noastre pe site-ul partidului”, spune un purtător de cuvânt. Dar site-ul nu menţionează nicio activitate a militanţilor în ultimele două săptămâni de campanie.

Nervozitatea este totuşi destul de mare în rândul unei puteri panicate la ideea că Rusia Unită ar putea să se confrunte cu un eşec la alegerile legislative de duminică.

Partidul deţine două treimi din locurile din parlamentul rus, adică majoritatea constituţională. Un scor mai prost ar însemna că Vladimir Putin, care speră să fie ales pentru un al treilea mandat de preşedinte la 4 martie, va fi obligat să caute o soluţie de compromis cu celelalte partide ca să modifice Constituţia.

Citeste si:  Chevron şi Rosneft vor exploata ţiţeiul din Marea Neagră

Un scor mediocru pentru Rusia Unită ar însemna mai ales dovada unei scăderi a popularităţii lui Vladimir Putin. „Avem un sistem politic foarte personalizat, afirmă Lev Gudkov, director al Institutului independent de sondaje Levada. Regimul îşi datorează întreaga sa legitimitate popularităţii liderului Vladimir Putin.

În consecinţă, o scădere în sondaje constituie o ameninţare radicală pentru stailitatea sistemului”. Nivelul de încredere al premierului a scăzut la sfârşitul lui noiembrie la 37%, cel mai jos nivel din ultimii doisprezece ani. Intenţiile de vot pentru Rusia Unită sunt de 34%.

De aceea, puterea este în defensivă şi îşi concentrează eforturile asupra a două zone pe care le controlează perfect: televiziunea şi administraţia. Canalele de televiziune îi arată de dimineaţă până seara pe Vladimir Putin şi pe Dmitri Medvedev într-o lumină cât mai favorabilă, în timp ce opoziţia este ignorată. Preşedintele Comisiei electorale, Vladimir Ciurov, care în principiu trebuie să garanteze imparţialitatea, a interzis canalelor de televiziune să difuzeze clipuri ale opoziţiei.

Citeste si:  Revista GQ interzice publicarea unui articol despre ascensiunea la putere a lui Putin

În afară de Rusia Unită, alte şase partide participă la scrutin, din care numai trei au şansa de a depăşi pragul de 7% necesar. Este vorba de Partidul Comunist, condus de Ghenadi Ziuganov, un lider în funcţie din 1993, lipsit de carismă.

La fel de longeviv în funcţie este Vladimir Jirinovski care conduce partidul ultranaţionalist LDPR din l991 şi care votează întotdeauna docil legile prezentate de Kremlin.

Aceste două partide îşi au locurile garantate în Duma (camera inferioară a parlamentului). Urmează Rusia Dreaptă, un partid creat în 2006 de Kremlin ca să atragă din voturile acordate comuniştilor, condus de Serghei Mironov, prieten fidel al premierului.

Citeste si:  Lupte grele în Ucraina şi zeci de morţi, în pofida apropierii armistiţiului

Partidele politice ale adevăratei opoziţii, cea care cere plecarea lui Vladimir Putin, sunt sistematic excluse din procesul electoral. „Lui Putin îi e frică de noi”, afirmă Mihail Kassianov, fost premier al lui Vladimir Putin, din 2000 până în 2003. „Din nefericire pentru Kremlin, el va trebui să treacă proba alegerilor ca să continue să simuleze că este democratic”, spune acesta.

„Nu va fi nicio mişcare” comparabilă revoluţiilor arabe, asigură Mihail Kassianov. „Poporul nu crede în rezultatele scrutinului, dar va suporta consecinţele. Nu este încă suficient de matur din punct de vedere politic pentru a-şi apăra drepturile civice. O schimbare nu va fi posibilă decât peste unu sau trei ani, în funcţie de evoluţia situaţiei economice”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close