EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

AOAR solicită Guvernului să facă publice mandatele viitorilor manageri privaţi din companiile de stat

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită Guvernului să facă publice mandatele ce vor fi acordate viitorilor manageri privaţi din companiile de stat, precum şi evaluarea impactului estimat de Guvern asupra mediului de afaceri.

De asemenea, oamenii de afaceri consideră că există o confuzie în procesul de restructurare a companiilor de stat, acestea fiind tratate în mod similar, respectiv companii profitabile alături de cele neprofitabile, iar toate companiile incluse în programul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) sunt monopoluri de stat, se arată într-un comunicat al AOAR.

„AOAR cere să fie făcută publică analiza de oportunitate economică şi impact asupra mediului de afaceri, precum şi măsurile anunţate de MECMA în condiţiile în care actualul management de la Hidroelectrica (încă companie cu management de stat) a solicitat o creştere cu 50% a preţului energiei electrice cu preţ reglementat. Se pune problema cu cât va fi mărit preţul energiei electrice, a transportului feroviar sau a transportului de gaze şi energie, de către viitorii manageri privaţi ce vor avea ca obiectiv maximizarea profitului ca şi condiţie de încasare a unor bonusuri de administrare”, se menţionează în poziţia AOAR.

Secretarul general al AOAR, Cristian Pârvan, afirmă că asociaţia a pus în discuţie, în repetate rânduri, ineficienţa şi lipsa de transparenţă a activităţii ANRE, singura autoritate împuternicită să protejeze consumatorii, astfel încât nu există nicio garanţie a practicării unor tarife de transport sau distribuţie a energiei electrice sau a gazelor corelate cu costurile efective înregistrate în România.

„AOAR apreciază că funcţionarea acestor societăţi strategice, la care prin vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni va pierde controlul politicii investiţionale sau de capitalizare a acestora, va avea un impact negativ important asupra mediului de afaceri, atât direct cât şi prin evoluţia negativă a inflaţiei în anul 2012. AOAR a solicitat şi revine cu cererea de a se face publice mandatele ce vor fi acordate viitorilor manageri privati, ca şi o evaluare a impactului estimat de Guvern asupra mediului de afaceri”, menţionează secretarul general al AOAR.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata