Gheorghe Ialomiţianu: România nu va trebui să ia alte măsuri de ajustare în 2012

România nu va fi nevoită să ia alte măsuri de ajustare a cheltuielilor bugetare în 2012, indiferent de ce se va întâmpla pe pieţele internaţionale, a declarat marţi, la dezbaterea proiectului de buget în Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.

‘România are o imagine foarte bună în Uniunea Europeană (UE) şi la nivel internaţional, pentru că a luat măsurile de ajustare din timp, fără să aştepte decizii ale UE, aşa cum au făcut Grecia, Italia şi Portugalia, măsuri care au evitat ca România să intre în colaps’, a spus Ialomiţianu.

Oficialul MFP a subliniat din nou că bugetul propus pentru 2012 este unul realist, în condiţiile în care ultimele evaluări arată că zona euro se întoarce spre austeritate.

Ministrul Finanţelor a precizat că bugetul este fundamentat pe o creştere economică de 2,1%, bazată pe investiţii din bugetul de stat şi pe avansul construcţiilor – 3,9%, industriei – 2,7% şi serviciilor – 1,6%.

Ialomiţianu a trecut în revistă principalii parametri macroeconomici ai bugetului – PIB de 579,6 miliarde lei, curs mediu de 4,26 lei/euro, o inflaţie anuală de 3,4% şi una la final de an de 3,5%, un număr mediu de salariaţi de 4,55 milioane, faţă de 4,25 milioane în 2011, 410.000 şomeri, o rată a şomajului de 4,5% (4,9% în 2011), câştig salarial mediu brut de 2.117 lei, deficit pe cash de 1,9% din PIB, venituri bugetare de 33,7% din PIB şi cheltuieli de 35,6% din PIB, o creştere a investiţiilor de la 36,1 miliarde lei la 38,1 miliarde lei.

În ceea ce priveşte amendamentele depuse de Opoziţie, oficialul MFP a afirmat că au fost analizate serios de experţii ministerului şi ar avea ca efect o majorare a deficitului bugetar de 3,8% din PIB sau punerea în pericol a cheltuielilor cu pensiile, salariile profesorilor sau cu funcţionarea unor instituţii.

‘Nicio ţară din UE, indiferent că are guvern socialist sau de dreapta, nu a aplicat un set de măsuri de acest gen, care să ducă la creşteri de cheltuieli şi reduceri de venituri’, a afirmat ministrul Finanţelor.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.