EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Partidul lui Putin, nevoit să-şi caute aliaţi în parlament

Partidul de guvernământ Rusia Unită va avea un mandat dificil în viitoarea legislatură de cinci ani, în condiţiile declinului la alegerile parlamentare, şi va fi nevoit să-şi caute parteneri în alte fracţiuni pentru adoptarea deciziilor importante, scriu ziarele moscovite de luni (05.12.2011), estimând că formaţiunea lui Vladimir Putin şi-ar putea menţine totuşi majoritatea în Duma de Stat, camera inferioară a legislativului rus.

Vedomosti notează că Partidul Comunist şi Rusia Justă au ieşi întărite din acest scrutin, înregistrând rezultate mai bune decât în 2007, în timp ce Rusia Unită şi Partidul Liberal-Democrat vor pierde locuri în Dumă.

Politologul Aleksei Makarkin estimează că formaţiunea lui Putin va obţine totuşi 51-52% din mandatele de deputat şi îşi va menţine majoritatea absolută, din contul redistribuirii voturilor primite de partidul Iabloko – acesta nu va accede în Dumă.

Partidul de guvernământ va obţine o majoritate nesigură, de aproximativ 235 de mandate, iar Rusia Unită este obişnuită să lucreze în condiţii de majoritate constituţională.

Acum, pentru adoptarea deciziilor importante, partidul va fi nevoit să ajungă la o înţelegere cu alte fracţiuni. În acest context, opoziţia din Rusia ar putea să-şi intensifice activitatea, anticipează politologul. „Rusia Unită va avea parte de cinci ani dificili”, mai spune Makarkin.

Formaţiunea puterii va fi nevoită să-şi caute parteneri, titrează Kommersant. Potrivit rezultatelor parţiale, Rusia Unită pierde majoritatea constituţională de două treimi, necesară adoptării legilor organice, şi nu are siguranţa că-şi va păstra majoritatea simplă.

În Dumă acced toate cele patru partide prezente în legislatura 2007-2011 (Rusia Unită, Partidul Comunist, Rusia Justă şi Partidul Liberal-Democrat). Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat că Rusia Unită va trebui să intre într¬o coaliţie, mai relatează publicaţia.

Partidul speră să-şi amelioreze rezultatul după numărarea voturilor din toate regiunile ţării, inclusiv din Caucazul de Nord, ai cărei alegători votează, de regulă, pentru Rusia Unită.

Nezavisimaia Gazeta semnalează o uşoară reducere a prezenţei la urne la acest scrutin, estimată, potrivit datelor preliminare la 60%, faţă de 63,8% în 2007. Şeful Fondului Politica eficientă, Gleb Pavlovski, explică prezenţa scăzută prin campania electorală a partidului de guvernământ, care nu s-a distins prin nimic nou.

„Prezenţa redusă convine Rusiei Unite în această situaţie, pentru că îi permite să-şi minimizeze pierderile de pe urma reducerii popularităţii, întrucât la alegeri merge, de regulă, electoratul mai disciplinat. Simplificând, în Rusia este vorba de pensionari şi de femei. Iar aceste categorii votează, în mare, pentru putere – este electoratul loial care îmbunătăţeşte rezultatul partidului de guvernământ. Mai mică prezenţa, mai ridicate rezultatele”, a spus Pavlovski.

Rusia Unită nu a repetat rezultatul titrează şi oficiosul Izvestia. Experţii nu exclud crearea unei alianţe a opoziţiei, notează publicaţia. Rusia Justă a reuşit să-şi dubleze rezultatul de la scrutinul precedent, obţinând 12,91% din sufragii.

Noua Dumă de Stat „va avea două reactoare nucleare” consideră directorul Centrului de informaţii politice, Aleksei Muhin. În opinia sa, pe de o parte va fi Rusia Unită, pe de alta – Partidul Comuniştilor cu Rusia Justă. Totul depinde dacă vor recurge comuniştii la o asemenea alianţă, care le-ar spori greutatea politică, a afirmat politologul.

Moskovski Komsomoleţ consideră că rezultatul alegerilor arată că puterea din Rusia nu şi-a pierdut total instinctul de autoconservare. La ora actuală încă nu putem judeca dacă au avut loc sau nu falsificări în masă la alegerile parlamentare din 2011. Dar rezultatele parţiale ale scrutinului par cel puţin verosimile.

Elita politică a ţării a făcut un pas înapoi de la prăpastia spre care se îndrepta în ultimele luni, notează tabloidul, estimând că, pentru lansarea unui mecanism autodistructiv, conducerea mai trebuia să facă un ultim pas: să anunţe ţării şi lumii noi rezultate umflate sau cel puţin neschimbate de la ultimele alegeri.

Citește și
1 Comentariu
  1. Lila spune

    Aha, dde aceea partidul premierului a cooptat tipe de Playboy! Au nevoie de persoane cu multa putere de convingere pt aliante .. Oare de ce sunt atat de frumoase gagicile cu apucaturi ciudate? Pt a atrage?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata