EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Saakaşvili construieşte un nou megapolis: Lazica

Un nou mare oraş ar putea să apară în viitorul apropiat în Georgia. Astfel de planuri îndrăzneţe privind construcţia unui asemenea megapolis, menit să devină al doilea oraş ca mărime din Georgia şi centrul comercial-economic al ţării, au fost date recent publicităţii de preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, notează cotidianul rus Utro.

Saakaşvili a decis deja locul exact unde va fi înălţat acest „oraş de basm”, denumirea lui şi chiar a demarat negocieri cu mari investitori asiatici şi europeni. Potrivit lui Saakaşvili, megapolisul se va înălţa pe malul Mării Negre, între localităţile Anaklia şi Kulevi, şi va primi numele de „Lazica”.

Această denumire nu a fost aleasă în mod întâmplător: Lazica este unul dintre regatele georgiene timpurii care au existat în Caucazul de Sud şi care au atins apogeul de dezvoltare în secolul IV-VI era noastră.

Preşedintele georgian este convins că Lazica le va oferi cetăţenilor Georgiei posibilitatea de a da uitării problemele şi sărăcia. „Acest proiect este foarte important pentru dezvoltarea comerţului şi economiei, pentru soluţionarea problemelor socio-economice.

Deja de anul viitor în procesul de construcţie vor fi angrenate mai multe mii de persoane”, a subliniat Saakaşvili. După cum a precizat liderul georgian, în primăvara lui 2012 va începe construcţia portului şi, prin urmare, vor apărea noi locuri de muncă.

Potrivit estimărilor lui Saakaşvili, populaţia noului oraş va ajunge la jumătate de milion în numai zece ani. Creionând perspectivele luminoase ale Georgiei şi afirmând că „ţara este într-o bună formă” şi atractivă pentru investitori, preşedintele Saakaşvili s-a adresat oamenilor de afaceri georgieni şi străini, solicitându-le să se gândească la posibila lor participare în proiect. În acest scop va fi organizat un concurs internaţional, a precizat liderul de la Tbilisi.

De altfel, entuziasmul lui Saakaşvili nu este împărtăşit de toţi. Deputatul de opoziţie Djondi Bagaturia l-a sfătuit pe Saakaşvili să renunţe la fantezii. „Nu este rău să visezi, însă mai util este să cheltui banii statului pe sănătate, pe agricultură şi soluţionarea problemelor sociale.

Deocamdată, ar fi mai bine să reabilităm oraşele vechi şi abia apoi să ne gândim la construcţia unora noi”, a spus Bagaturia. Potrivit acestuia, lui Saakaşvili îi sunt caracteristice asemenea idei fantasmagorice.

Cu doi ani în urmă agenţii de presă anunţau că Georgia intenţionează să construiască o mare staţiune în zona aceleiaşi localităţi Anaklia, fiind de asemenea planificat ca în procesul de construcţie să fie implicaţi arhitecţi străini. La acea dată, Saakaşvili anunţa că staţiunea va deveni „un Sharm el-Sheikh al Mării Negre”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata