Statisticile privind exporturile Gazprom, contestate de experţi

În pofida recesiunii din Uniunea Europeană /UE/, Rusia şi-a majorat exporturile de gaz spre Europa. În orice caz, astfel afirmă conducerea Gazprom, precizând că exporturile sale s-au majorat în 2011 cu 11,5%, până la 151 miliarde de metri cubi.

Cu toate acestea, unii experţi sunt uimiţi de o asemenea statistică, care, în opinia lor, nu oglindeşte foarte exact realitatea, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

În timpul întrevederii de sâmbătă pe care a avut-o cu premierul Vladimir Putin, preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a declarat că „vânzările de gaz pe piaţa străinătăţii îndepărtate va depăşi, în 2011, cantitatea de 151 de miliarde de metri cubľ, în timp ce livrările de gaz pe piaţa ţărilor din Comunitatea Statelor Independente /CSI/ va fi de 48 de miliarde.

Citeste si:  8 din 10 români nu mai speră la un credit în 2010

Miller a subliniat că în ultimul timp se observă o tendinţă stabilă de creştere a preţurilor la gaz pentru cumpărătorii tradiţionali ai Gazpr om din Europa.

„Preţul mediu din Rusia este de cinci ori mai mic decât cel perceput în cadrul contractelor pe termen lung de livrare a gazului spre ţări europene, spre consumatorii europeni. În pofida acestui lucru, majorarea de preţ nu exercită la ora actuală o dinamică negativă asupra volumului de vânzări”, a spus Miller.

Cu toate acestea, experţi intervievaţi de Nezavisimaia Gazeta constată că monopolul rus se confruntă cu numeroase probleme la care nu există deocamdată o soluţie.

Citeste si:  Dijmarescu: Rating agencies could reassess Romania's outlook at the end of 2009

În prezent se remarcă o scădere a cererii, iar preţul contractual pentru gazul rusesc a depăşit pe piaţa externă preţul spot. De asemenea, dinamica exporturilor Gazprom s-a înrăutăţit în mod semnificativ în trimestrul trei: dacă în primul trimestru din 2011, atunci când preţul spot la gaz era mai mare decât cel din contract, vânzările Gazprom peste hotare au crescut cu 30 la sută, în trimestrul trei s-a întregistrat o scădere cu 5,8%.

Deteriorarea dinamicii exportului în trimestrul trei s-a produs în special din cauza reducerii semnificative – cu 41,4% – a livrărilor spre Ucraina. De asemenea, s-a accelerat oarecum şi reducerea livrărilor spre Germania, în timp ce ritmul de creştere a livrărilor spre Italia a scăzut şi el. Totuşi, rezultatele primelor nouă luni rămân în general pozitive.

Citeste si:  ICR Budapesta organizează cea de-a opta ediţie a "Săptămânii filmului românesc"

La începutul anului cererea la gaz rusesc creştea, însă această explozie de consum se explica destul de simplu: din cauza iernii anormal de reci din 2010-2011, consumatorii se străduiau să-şi umple din timp depozitele subterane de gaz.

În prezent, însă, cererea la gaz scade în mod previzibil, deoarece depozitele sunt deja pline, explică experţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close