Pariul franco-german de înăsprire a tratatelor europene

Planul franco-german trebuie să contribuie la rezolvarea crizei datoriei şi a euro. El va fi discutat de Consiliul European care se reuneşte joi seară la Bruxelles, scrie ziarul elveţian Le Temps în ediţia de marţi (06 decembrie 2011).

Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy s-au arătat luni după-amiază, la Palatul Elysée, la fel de uniţi cum erau la summitul G20 de la Cannes, când zona euro era pe punctul de a exploda.

În timp ce poziţiile francezilor şi germanilor erau încă extrem de divergente săptămâna trecută, cancelarul şi preşedintele au căzut de acord, la capătul unei reuniuni de lucru de două ore, asupra marilor direcţii ale unui nou tratat european care să întărească uniunea bugetară din Europa şi să contribuie la salvarea monedei unice. Acest dejun de lucru a avut loc cu trei zile înainte de summitul european de joi şi vineri de la Bruxelles.

Citeste si:  François Hollande pregăteşte preluarea noii funcţii şi întâlnirea cu Angela Merkel

Noul tratat „trebuie să arate popoarelor europene că lucrurile nu mai pot continua ca până acum”, a afirmat Nicolas Sarkozy. „Vrem să nu se mai repete disfuncţionalităţile care au condus la actuala situaţie”, a adăugat acesta.

„Ne aflăm într-o situaţie dificilă şi vrem să recâştigăm încrederea”, a declarat Angela Merkel.

„Acordul franco-german este cel mai complet posibiľ, a subliniat şeful statului francez în cursul unei conferinţe comune de presă. Acest plan va face obiectul unei scrisori care va fi adresată miercuri de cei doi lideri preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Citeste si:  Europa Centrală, ameninţată de inundaţii după zile de ploi torenţiale

În scrisoare vor fi detaliate toate măsurile propuse. Potrivit unui calendar propus de Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel, noul text ar trebui să fie negociat până în martie, urmând apoi ratificările.

Cei doi lideri s-au declarat în favoarea unui tratat semnat de 27 de ţări. În caz contrar, deoarece britanicii s-ar putea opune, ei sunt pregătiţi pentru un tratat limitat la cele 17 ţări din zona euro şi deschis celorlalte state care vor să participe. Obiectivul este obţinerea cu orice preţ a unui acord cu ocazia summitului de la sfârşitul acestei săptămâni.

Citeste si:  Tom Cruise şi Katie Holmes divorţează după cinci ani de căsnicie

Poziţia germană, reafirmată de Angela Merkel vinerea trecută în faţa Bundestagului, predomină în acordul acord prezentat ieri. Acordul prevede în primul rând un control bugetar întărit şi menţinerea rolului avut până în prezent de Banca Centrală Europeană /BCE/. Nu se prevede crearea de eurobonduri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close