EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,10 RON
(-0.05%)
GBP
5,38 RON
(-0.18%)
CHF
4,49 RON
(-0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.13%)
BYN
1,67 RON
(-0.26%)
CAD
3,09 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,94 RON
(+0.13%)
JPY
0,04 RON
(+0.49%)
CZK
0,19 RON
(-0.24%)
INR
0,06 RON
(-0.42%)

Soldaţii americani au de acum sandwichuri care pot fi mâncate şi după trei ani

Soldaţii din armata americană au de acum sandwichuri cu elemente de conservare special concepute, care pot fi mâncate şi la doi-trei ani după ce au fost pregătite, arată un reportaj difuzat marţi la BBC.

În timpul operaţiunilor de pe teren, militarii au nevoie de hrană uşor de transportat şi de pregătit, care să nu fie perisabilă prea repede. Prevăzute şi ambalate în acest scop, pachetele ‘meals ready-to-eat’ par să nu se bucure de prea mult succes în rândul soldaţilor.

Când armata s-a hotărât să revizuiască meniul, a căutat un produs mai apetisant, dar uşor de consumat şi cu proprietăţile energetice necesare. Soluţia este un sandwich care rămâne proaspăt şi poate fi consumat doi-trei ani, fără a fi congelat şi fără să i se adauge apă.

Prima provocare a fost controlul umidităţii, un sandwich ambalat înmuindu-se după câteva ore sau zile, lucru care-i strică gustul şi facilitează dezvoltarea bacteriilor. Deshidratarea este mijlocul clasic pentru a împiedica mucegăirea, însă un sandwich pregătit aşa n-ar fi putut fi consumat. Prin urmare, armata a optat pentru o altă metodă de conservare, bazată pe alimente cu proprietăţi de retenţie, cum ar fi mierea, zahărul şi sarea.

Un alt element avut în vedere a fost oxigenul. Pentru a preveni orice problemă, ambalajul pus la punct conţine un săculeţ cu pilitură de fier – evident, necomestibil – care împiedică reacţiile chimice.

Aceste idei, simple, dar cruciale, au permis pregătirea unui sandwich foarte rezistent la mucegăire, care, în plus, este şi pe placul militarilor.

Citește și
1 Comentariu
  1. Pixy spune

    Ceva de genul McPuishor sau BigTasty?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata