EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Tabără: Potenţialul de export al României s-ar putea ridica la cel puţin 100.000 de tone carne de porc

Potenţialul de export al României s-ar putea ridica la cel puţin 100.000 de tone carne de porc odată cu obţinerea acordului Comisiei Europene de a relua exporturile pe piaţa comunitară, a declarat, marţi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

„Obţinerea acordului de a relua exporturile de carne de porc aduce un beneficiu nu numai crescătorilor de animale din România ci şi procesatorilor pentru că vor putea cumpăra carne de porc pe piaţa internă pentru procesare şi vor putea ieşi cu produse la export.

De asemenea, va exista un impact deosebit şi asupra consumului de cereale şi pentru dezvoltarea abatoarelor. Consider că România va putea exporta într-o primă etapă în jur de 100.000 tone”, a precizat Tabără.

Şeful MADR a precizat că obţinerea acestei decizii din partea Comisiei Europene nu era posibilă fără demersurile făcute de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, a celor din misiunea României la Bruxelles şi a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor care a asigurat protecţia animalelor împotriva pestei porcine.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, a anunţat că România va putea exporta carne de porc în ţările Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2012, în urma deciziei aprobate marţi în unanimitate de statele membre. „În urma raportului prezentat de Autoritatea Veterinară am obţinut acordul statelor membre în Comitetul Veterinar Permanent de a relua exporturile de carne de porc în ţările comunitare, începând cu 1 ianuarie 2012. Sperăm ca până la sfârşitul anului decizia să fie publicată în Jurnalul oficial al Comisiei Europene”, a precizat Radu Roatiş.

Preşedintele ANSVSA a arătat că ridicarea acestei bariere comerciale impuse României din cauza pestei porcine ar putea aduce, în primul an de export, între 600 de milioane şi un miliard de euro, potrivit aprecierilor făcute de reprezentanţii industriei autohtone a cărnii.

Până la această dată, mai multe ferme din vestul ţării, respectiv din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Bihor, au solicitat ieşirea pe piaţa comunitară cu carne de porc.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.

În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control. În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unităţilor de procesare a cărnii de porc din România să iasă pe piaţa comunitară cu produse din carne provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică.

Ulterior, România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855. Această decizie ar permite şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-şi comercializa produsele pe piaţa europeană.

Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci.

Potrivit datelor INS, la 1 mai 2011, România înregistra un efectiv de peste 4,596 milioane de porci, mai mic cu 2,2 procente faţă de aceeaşi perioadă din 2010, când erau 4,7 milioane de capete. În fermele mari sunt crescute în jur de 1,4 milioane de capete.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata