Aer la conservă, cu vis de elice la pulmon

Am trăit s-o vad şi pe asta! Citit-am în Financiarul.ro că ruşii taman ce-au fost loviţi de-aşa o frenezie de capitalism sălbatic de s-au apucat să deschidă fabrică de împachetat fum. Pardon, aer. Din regiunea Altai.
Da’ nu oricum, bre, habarniştilor, ci cu dichis: la cutii de conserve, destinate magazinelor de suveniruri. Cutii care conţin aer „recoltat” din mai multe zone – 35% aer de pe versantul Beluha, 20% de lângă lacul Teleţk şi 15% aer din zona râului Katun şi a lacurilor Multinsk. Plus 8% aer de lângă cascada Korbu şi 7% de lângă peşterile Tavdinsk.

Să moară calu’ de oftică şi nimic altceva! O cutie cu aer de Munţii Altai costă doar 200 de ruble bucata, adică 4,77 Euro sau 20,74 Lei. Nu ni se spune şi cantitatea de aer, dar fiind cutii de conservă, nu cred să depăşească vreo 500 ml, hai un litru. Acu’, e greu de spus cum poţi verifica această compoziţie, dar hai să-i credem pe cuvânt.

Prin anii ’80, citisem că şi la japonezi se deschiseseră, în Tokyo, nişte cabinuţe cu aer îmbogăţit cu oxigen, pentru cei cărora briza cu poluanţi le dădea senzaţii prea tari. Băgai o monedă şi, vreme de un minut, respirai de parcă erai pe vîrful Akaishi.

După aflarea veştii cu ruşii, m-am mai tras oleacă pe net şi am văzut că şi vecinii lor de la sud-est, chinezii, au ieşit cu o iniţiativă similară, după cum relatează Agenţia Xinhua, adică China Nouă, în limba lui Sun Tzu.

Aceştia au făcut-o însă cu un scop nobil: conştientizarea lumii cu privire la imperativul protejării mediului. Şi hong-kongii mai vând, după cum ne povesteşte nenea New York Times, iaca ici: Fresh Air For Sale. Şi mai sunt, mai gugliţi şi voi după keyword-ul de alături sau altul, care binevoiţi.

Revenind la ştirea de la care am plecat, mai am a zice doar atât: după ideea creaţă cu apa îmbuteliată, iată, o nouă resursă universal, natural şi, fireşte, gratuit accesibilă e scoasă la vânzare. Şi unii idioţi (utili) chiar o cumpără, pesemne.

Păi, în ritmul ăsta, peste vreo douăzeci de ani, ne putem aştepta să ne monteze ăştia contoraşe portabile, să ne pună să plătim şi aerul respirat. Că la apă, prin America, deja nu prea mai poţi avea acces în mod gratuit. Nu că e interzis, deşi mă aştept şi la asta din partea conducerii americane cea cu scaun aplicat repetat la cap.

Dar s-au bulucit firmele urieşeşti, între care – cum altfel? – şi băgăcioasa cea muşchiuloasă, Scoica-Ciola(n), să cumpere pe doi dolari de la autorităţile locale drepturi exclusive de exploatare a pânzelor freatice, de unde sug cu atâta sârg că nu mai ajunge o picătură prin puţurile localnicilor, ale căror hidrofoare zac acum inutil, toropite de aşteptare.

Sursa: Blogu’ lu’ Scutaru

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.