Comentarii misogine la nivel înalt despre femeile din armata israeliană

Ministrul israelian al apărării, Ehud Barack, şi şeful Statului Major, generalul Benny Gantz, au glumit pe seama femeilor din armată în timp ce asistau la manevre militare desfăşurate în nordul ţării.

Dându-şi seama că sunt filmaţi, generalul Gantz a cerut ca imaginile să nu devină publice, ameninţând ziaristul că, în caz contrar, „va fi ultimul său material”, notează joi (08 decembrie 2011) ziarul Las Provincias.

Barak, Gantz alături de Ofek Buchris, comandantul brigăzii Golani care realiza manevrele, au glumit pe seama femeilor care fac serviciul militar, mai ales cu privire la măsura care le interzice femeilor din forţele armate să cânte în timp ce îşi exercită atribuţiile, se arată într-un articol publicat de ziarul Haaretz.

Această decizie a stârnit o amplă polemică în ţară şi are la bază un val de aliniere la curentul ultraortodox existent în rândul executivului primului ministru, Benjamin Netanyahu. Din motive de decenţă, linia dură ebraică interzice femeilor să cânte, o măsură care se promovează în şcolile religioase în care părinţii nu pot asista la reprezentările publice ale fiicelor lor, pe motiv că este indecent să le vadă cântând sau desfăşurând diferite activităţi.

În ciuda avertismentelor lui Gantz, filmul video a fost publicat. În film este văzut Ehud Barack care întreabă: „Cine sunt fetele? Din batalion, din brigadă sau din divizie?”, la care Gantz răspunde: „Cântă când sunt în repaus. Când sunt în repaus încep să cânte”.

În acel moment intervine Buchris care observă că „Nu e nicio problemă, cât timp cântă singure, totul merge bine”. În acel moment, Barak ridică tonul şi spune că este prezentă şi o „Dana de la Ministerul Comunicaţiilor, care poate cânta fără uniformă”, la care Buchris se grăbeşte să remarce: „Cât timp cântă îmbrăcată, e totul bine”.

Dându-şi seama că sunt filmaţi de un ziarist de la Radio Armată, Gantz i-a replicat: „Asta nu iese la lumină. Chiar dacă este materialul vieţii tale, va rămâne în aparat”.

Acelaşi lucru l-a spus şi unui reporter de la Channel 2 ameninţându-l că dacă îl difuzează „va fi ultimul său material”. „Ar fi păcat să fie ultima ta piesă. Ca şi în război, îţi promit că va fi ultima ta piesă”.

Un purtător de cuvânt al armatei a subliniat că aceste comentarii au fost făcute „în glumă, într¬o conversaţie lejeră şi nimic mai mulť. „Regretăm interpretările care i-au fost date. Afirmaţiile (despre femeile care cântă) se datorează dezbaterii excesive a subiectului. Trebuie să se dea dovadă de simţul umorului şi al proporţiilor în faţa acestor declaraţii”, a precizat.

Potrivit deputatei partidului Kadima Orit Zuaretz „astfel de afirmaţii arată adevărata viziune faţă de femeile care satisfac serviciul militar”.

La rândul său, deputatul partidului Meretz, Ilan Gilon, a declarat că „este o ruşine ca şeful statului major şi primul ministru să facă glume misogine, în loc să lupte pentru drepturi egale, indiferent de sex, în rândul armatei”.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.