De ce nu s-a reuşit modificarea tratatului UE?

– Britanicii au făcut o mișcare periculoasă prin faptul că au ales izolarea, scriu ziarele din Anglia, referitor la opoziția manifestată de David Cameron la summitul de la Bruxelles.
Despre izolare vorbesc și jurnaliștii de la The Telegraph și cei de la The Guardian, care arată că relațiile dintre liderii UE și Marea Britanie vor suferi modificări pe viitor, în special pe domenii ce țin de reglementare financiară și reguli ale pieței muncii.

Uniunea Europeană a suferit cea mai gravă ruptură din istoria sa de 54 de ani după ce premierul britanic David Cameron a folosit dreptul de veto al Marii Britanii pentru a bloca modificarea tratatelor europene, scrie The Telegraph. Este pentru prima dată din 1973 încoace când un acord UE este semnat fără Marea Britanie.

Citeste si:  Remedii naturiste pentru afecţiuni ale sexului frumos

Marea Britanie a rămas izolată alături de numai trei ţări, Suedia, Ungaria şi Cehia, iar preşedintele francez Nicolas Sarkozy a spus că va fi format un bloc „euro plus” care va urmări o uniune fiscală şi economică prin intermediul unui nou tratat în afara celui al UE, consideră The Telegraph.

Premierul britanic David Cameron şi-a justificat vineri refuzul de a accepta o schimbare a tratatului UE spunând că este o „decizie dificilă, dar bună”, deoarece interesele Marii Britanii nu ar fi fost apărate, informează AFP şi EFE.

Citeste si:  Procesul Al-Jazeera din Egipt: Procurorul a cerut pedeapsa maximă

Londra a cerut concesii din partea partenerilor europeni mai ales în ceea ce priveşte supravegherea sectorului financiar, cereri considerate excesive şi inacceptabile în cadrul UE.

„Dacă nu putem obţine protecţie în interiorul tratatului, mai bine rămânem afară”, a spus premierul britanic într-o conferinţă de presă, la sfârşitul primei zile a Consiliului European de iarnă, la Bruxelles.

Potrivit premierului Cameron, „interesele britanice în cadrul UE” precum libertatea schimburilor, deschiderea pieţelor trebuiau să fie protejate. „Ceea ce a ieşit nu era în interesul Marii Britanii, deci nu am acceptat. (…) Nu puteam prezenta acest nou tratat în faţa parlamentului nostru”, a adăugat şeful guvernului de la Londra.

Citeste si:  România a avut a treia contracţie a PIB din UE, în trimestrul II din 2010

Motivul pentru care premierul britanic a ţinut în loc toată Europa este faptul că Franţa şi Germania nu au acceptat ca City of London, cel mai important centru financiar din Europa, să fie protejat în faţa reglementărilor pe care liderii europeni vor să le impună ca urmare a crizei datoriilor suverane, arată ZF.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close