Teodor Baconschi: Am convingerea că apărarea antirachetă nu va deveni unicul subiect de discuţie dintre NATO şi Rusia

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, cu ocazia participării la Bruxelles la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO şi Consiliul NATO-Rusia, că este convins că apărarea antirachetă nu va deveni unicul subiect de discuţie dintre Alianţă şi Moscova şi se va avansa dialogul şi pe alte teme de interes sporit, cum ar fi Afganistan, lupta împotriva terorismului, a pirateriei.

Potrivit unui comunicat de presă difuzat joi de MAE, referindu-se la relaţiile NATO-Rusia, oficialul român a accentuat potenţialul pe care îl oferă Consiliul NATO-Rusia şi importanţa continuării cooperării practice, pe linia şi în spiritul deciziilor adoptate la Summit-ul de la Lisabona.

În ciuda persistenţei unor diferenţe de abordare între aliaţi şi partea rusă, ministrul Baconschi a apreciat că 2011 a reprezentat un an bun din perspectiva cooperării Alianţei cu Rusia.

„Există încă un potenţial neexplorat al cooperării practice dintre NATO şi Rusia, iar relaţiile noastre au marcat un progres vizibil în 2011, o dovadă în acest sens fiind atât cele trei reuniuni ministeriale în format NATO-Rusia, dar şi rezultatele cooperării practice în domeniul combaterii traficului de narcotice, terorismului şi pirateriei”, a arătat şeful diplomaţiei române, conform sursei citate.

Citeste si:  Bărbat împuşcat în cap de un poliţist în comuna Afumaţi

El s-a referit în context şi la un proiect de interes în domeniul telemedicinei, pe care România intenţionează să-l dezvolte alături de Rusia sub egida Consiliului NATO-Rusia.

În plus, alături de ceilalţi aliaţi, partea română a reasigurat partenerii ruşi că sistemul de apărare antirachetă al NATO, din care vor face parte şi elemente americane ce vor fi amplasate în România, este pur defensiv şi nu este îndreptat împotriva Rusiei, relatează comuncatul MAE.

În ceea ce priveşte apărarea antirachetă, România a informat aliaţii în legătură cu ratificarea de către Parlamentul României a Acordului bilateral cu SUA în domeniu, accentuând importanţa declarării, cu prilejul Summit-ului NATO de la Chicago, a capacităţii interimare a Alianţei privind apărarea antirachetă.

„Sistemul american de apărare antirachetă din Europa, la care România este parte, reprezintă o contribuţie valoroasă nu numai la securitatea celor două state şi a regiunii, dar mai ales la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă al NATO.

Citeste si:  Câţi bani dintr-o investiţie eoliană rămân local şi câţi merg în afară?

Avem convingerea că Summit-ul NATO de la Chicago va declara capacitatea interimară a sistemului aliat de apărare antirachetă”, a declarat ministrul Baconschi, care a promovat în dezbateri şi celelalte teme de interes prioritar pentru România în NATO – evoluţiile din Balcanii de Vest, Afganistan, politica de parteneriate (cu accent pe eficientizarea parteneriatelor cu statele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, dar şi vecinătatea estică a României), postura de descurajare şi apărare a Alianţei.

De asemenea, România a accentuat interesul pentru asigurarea unui mediu de securitate sigur şi stabil în Kosovo, evidenţiind importanţa continuării angajamentului KFOR, cu respectarea caracterului neutru al misiunii faţă de statut şi menţinerea cooperării sale cu misiunea UE în Kosovo – EULEX. Totodată, şeful diplomaţiei române a încurajat continuarea dialogului dintre Belgrad şi Priştina, derulat sub auspiciile UE.
„Susţinem pe deplin o abordare regională în Balcanii de Vest, perspectivele europene şi euro-atlantice ale statelor din zonă. Ancorarea regiunii în NATO şi UE constituie un sprijin important pentru stabilitatea, securitatea, dezvoltarea şi prosperitatea sa”, a declarat şeful diplomaţiei.

Citeste si:  Rusia se pregăteşte de contracararea scutului antirachetă: lansare, cu succes, a unei noi rachete intercontinentale

În contextul dezbaterilor privind Afganistanul, România a apreciat rezultatele Conferinţei internaţionale privind Afganistanul de la Bonn (5 decembrie 2011), indicând importanţa menţinerii angajamentului internaţional în procesul de stabilizare şi reconstrucţie a Afganistanului.

Şeful diplomaţiei române a exprimat sprijin pentru derularea procesului de transfer a responsabilităţilor în domeniul securităţii către autorităţile afgane, subliniind determinarea ţării noastre de a-şi menţine prezenţa în teren până la finalul tranziţiei, preconizat pentru 2014.

„Trebuie să fim mai specifici cu privire la etapa post-ISAF, pentru a veni în întâmpinarea planificării militare şi, în egală măsură, pentru a transmite un mesaj clar că Alianţa nu abandonează Afganistanul după încheierea procesului de tranziţie din 2014”, a declarat ministrul Baconschi.

Oficialul român a participat în perioada 7-8 decembrie la reuniunea ministerială NATO de la Bruxelles, care a marcat intrarea în linie dreaptă pentru pregătirea Summit-ului de la Chicago, programat pentru mai 2012.

Cu acest prilej, au avut loc discuţii aliate în formatul consacrat al Consiliului Nord-Atlantic, reuniunea Consiliului NATO-Rusia, precum şi cea cu partenerii contributori la operaţia NATO în Afganistan – ISAF.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close