Rusia priveşte cu neîncredere la scrutinul prezidenţial din Transnistria

Republica separatistă Transnistria votează duminică pentru alegerea unui preşedinte, în contextul în care liderul său veteran, Igor Smirnov, candidează pentru al cincilea mandat, împotriva dorinţei „patronului” său, Rusia, care acum pare să-l vadă drept un obstacol în calea unei soluţionări pe termen lung a conflictului transnistrean, informează ediţia de joi (08 decembrie 2011) a Kyiv Post, care preia o analiză a agenţiei Reuters.

Transnistria, o fâşie de pământ de la marginea estică a Republicii Moldova, se află în afara controlului guvernului moldovean în urma războiului scurt de după colapsul regimului sovietic în 1992, pe fondul temerii că R.Moldova s-ar putea uni cu România vecină, relevă publicaţia menţionată.

Liderul transnistrean veteran, Igor Smirnov, a jucat cartea îngrijorării populaţiei de 550.000 de locuitori, în mare măsură vorbitoare de rusă, pentru a declara independenţa, cu scopul pe termen lung de integrare în Rusia.

Smirnov nu a reuşit să câştige recunoaşterea internaţională a independenţei, chiar din partea Rusiei – un jucător-cheie în negocierile internaţionale care vizează găsirea unei soluţii la unul dintre cele mai dificile „conflicte îngheţate” post-sovietice din Europa.

Rusia, care alimentează republica separatistă cu gaze ieftine şi a menţinut aici 1.500 de militari, pare acum să se fi săturat de tacticile de amânare ale lui Smirnov în cadrul negocierilor pentru soluţionarea situaţiei, care implică şi SUA şi UE.

Citeste si:  Zborul MH370: Copilotul ar fi încercat să dea un telefon chiar înainte de dispariţia avionului de pe radar

„Noi (Moscova), suntem în favoarea unui normalizări rapide a situaţiei… astfel încât totul să se rezolve în cadrul unui respect necondiţionat al suveranităţii Republicii Moldova cu statut special garantat pentru Transnistria”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la Chişinău, în luna noiembrie. „Aceasta este singura cale de compromis”, a declarat el pentru studenţii din R.Moldova.

Moscova i-a cerut public lui Smirnov, în vârstă de 70 de ani, să nu candideze în scrutinul din 11 decembrie, ci să se retragă în favoarea unor idei noi încarnate de preşedintele parlamentului, Anatoli Kaminski, cel mai important contracandidat al său în scrutin. Dar Smirnov este inflexibil în convingerea că va candida pentru a apăra ceea ce el vede drept o posibilă vânzare a suveranităţii de către alţi candidaţi, potrivit Kyiv Post.

Autorităţile din R.Moldova şi oficialii UE spun că de-a lungul anilor regiunea separatistă a devenit o „gaură neagră” privind traficul cu arme, droguri şi fiinţe umane.

Aflată între România şi Ucraina, R.Moldova este una dintre cele mai sărace ţări din Europa şi ar îmbrăţişa cu nerăbdare o soluţie care ar păstra Transnistria parte din teritoriul său, relevă publicaţia.

Citeste si:  Schwarzenegger dezvăluie pe Instagram titlul noului film "Terminator"

R.Moldova, aspirantă la aderarea la UE, se află ea însăşi într-o perioadă de incertitudine, Parlamentul urmând să aleagă la 16 decembrie un preşedinte, pentru a pune capăt astfel impasului politic ce durează de doi ani.

În campania electorală, Smirnov le-a spus alegătorilor să fie prevăzători cu candidaţii care ar preda independenţa Transnistriei pentru care s-a luptat din greu. „Mai devreme sau mai târziu statalitatea noastră va fi recunoscută”, a declarat el mulţimii care l-a aclamat cu sloganuri ca „Igor Smirnov este drumul de urmat!”, „Patria nu trebuie vândută!”

Kaminski, al cărui partid este apropiat de cel al premierului rus Vladimir Putin, Rusia Unită, a bătut monedă puternic în campania electorală pe relaţiile sale cu elita Moscovei. Panourile publicitare din teritoriu îl arată pe Kaminski alături de Putin cu sloganul: „Suntem pentru Kaminski! Suntem susţinuţi de Rusia!”

Deşi a avut grijă să rămână angajat în apărarea „statalităţii” transnistrene, Kaminski a avertizat că regiunea se îndreaptă spre stagnare. Infrastructura de bază cum ar fi şoselele, căile ferate şi telecomunicaţiile sunt în colaps, a spus el, iar nepotismul este în floare. „Smirnov s-a aflat la putere timp de 20 de ani iar 15-18 ani dintre ei, aceiaşi oameni au deţinut posturi în ministere şi şefii în administraţie. Nu există niciun flux de idei noi şi de oameni noi”, a declarat el pentru Reuters.

Citeste si:  Transnistria, singurul beneficiar al crizei politice din Republica Moldova

Analiştii cred că Smirnov, care se foloseşte de avantajul său de lider, va triumfa cu uşurinţă în scrutinul de duminică. Dar dacă nu va obţine 50% din voturi, va avea loc un al doilea tur de scrutin, după toate probabilităţile împotriva lui Kaminski.

Rămâne de văzut ce presiune va exercita Moscova asupra sa dacă va obţine al cincilea mandat de cinci ani. A transmis deja un indiciu de posibilă presiune economică atunci când agenţia pentru siguranţa consumatorilor din Rusia a ameninţat în luna octombrie cu interzicerea importurilor de coniac Kvint din Transnistria, unul dintre exporturile pentru care este cunoscută.

Publicaţia aminteşte că R.Moldova şi Transnistria au participat în intervalul 30 noiembrie-1 decembrie, la Vilnius, în Lituania, la prima întâlnire oficială după o pauză de aproape şase ani, sub auspiciile Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), cu participarea unor trimişi din Rusia, Ucraina, SUA şi UE. Următoarea reuniune este programată în luna februarie 2012.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close