Schengen: Liderii statelor UE cer o decizie cât mai rapidă privind aderarea României şi a Bulgariei

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi în Consiliul European de iarnă, au cerut vineri (09 decembrie 2011) adoptarea cât mai curând posibil a unei decizii privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, luând notă că cele două ţări au îndeplinit toate condiţiile juridice necesare.

De asemenea, dacă va fi necesar Consiliul European va reveni asupra dosarului extinderii Schengen la reuniunea sa din martie anul viitor.

”Reamintind discuţiile sale din iunie şi octombrie 2011, Consiliul European ia notă că toate condiţiile juridice au fost îndeplinite pentru a fi luată o decizie privind aderarea Bulgariei şi României. El cere Consiliului (Justiţie şi Afaceri Interne – n.red.) să adopte această decizie cât mai curând posibil. Dacă este necesar, Consiliul European va reveni la această chestiune la reuniunea sa din martie 2012”, se menţionează în concluziile Consiliului European de iarnă, încheiat vineri după-amiază.

Guvernul olandez este singurul care mai blochează extinderea spaţiului Schengen, după ce Finlanda a luat decizia în luna noiembrie de a lua în considerare posibilitatea aderării României şi a Bulgariei în două etape (întâi cu graniţele aeriene şi maritime până la finalul lui martie 2012, iar apoi cu graniţele terestre după iulie anul viitor).

Olanda îşi explică poziţia prin rezultatele insuficiente obţinute de Bucureşti şi de Sofia în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate.

Decizia de extindere a spaţiului Schengen trebuie să fie luată în unanimitate de miniştrii de interne ai statelor membre (Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne). În procesul decizional, Parlamentul European are doar un rol consultativ, avizul favorabil în această privinţă fiind dat de plenul PE în luna iunie, prin adoptarea raportului elaborat de eurodeputatul Carlos Coelho.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.