The Economist: România să-şi lege centura de siguranţă. Urmează un drum cu „dureri de cap”

– Efectele crizei datoriilor de stat din zona euro, accesul dificil la credit şi începerea programului de restituire a împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) anunţă un an dificil pentru România în 2012, iar bugetul se bazează pe estimări prea optimiste, potrivit The Economist.

Într-un articol intitulat „Puneţi-vă centura de siguranţă”, The Economist discută bugetul României pe 2012, obiectivele guvernului, perspectivele economice şi situaţia sistemului bancar.

„După doi ani de recesiune şi austeritate, românilor le-ar prinde bine nişte veşti bune. Aşa că anunţul recent că economia a crescut cu 4,4% în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost primit călduros. Însă optimismul nu are şanse să dureze, din cauza efectelor crizei din zona euro, situaţiei dificile din sistemul bancar şi tranşele datorate anul viitor FMI”, notează The Economist.

Citeste si:  Ioan Rus: Nevoia de restructurare la TAROM este iminentă; managementul actual nu este cel mai fericit

Publicaţia aminteşte câteva dintre măsurile incluse în proiectul de buget pentru 2012, precum îngheţarea salariilor şi pensiilor din sistemul public, introducerea unei cotizaţii suplimentare în sănătate şi privatizarea unor active ale statului.

„Guvernul speră că, prin astfel de măsuri, va reuşi să reducă deficitul bugetar la numai 1,9% din PIB anul viitor, de la 4,4% din PIB în 2011. Însă acest obiectiv depinde de nişte presupuneri cam roz, inclusiv o creştere economică de circa 2% şi o mai bună absorbţie a banilor de la UE„, scrie The Economist, adăugând însă că băncile s-ar putea dovedi, în final, cea mai mare problemă a României.

Citeste si:  IMAGINEA ZILEI: Cel mai în vârstă tată din lume, la 96 de ani

Revista atrage atenţia că 16% din activele din sistem sunt controlate de bănci greceşti, iar autorităţile de la Viena au impus restricţii pe creditarea băncilor austriece în Europa de Est.

O altă „durere de cap” a României este sistemul de sănătate, potrivit The Economist. Pacienţii vor trebui să plătească parţial tratamentul primit, prevedere criticată dur de medici, care ameninţă cu demisia în masă, asemenea celor din Slovacia, scrie publicaţia.

În plus, contribuţiile sociale vor continua să fie percepute pentru toate formele de venit, inclusiv pensiile şi chiriile, iar creşterea TVA, adoptată la jumătatea anului trecut, va fi menţinută.

Citeste si:  Greutatea totală a populaţiei de pe Terra - 287 milioane de tone; obezii riscă să epuizeze resursele existente

„Birocraţia şi corupţia sunt încă fenomene, iar procedurile din justiţie sunt îndelungate şi inconsistente. Unul dintre cei mai importanţi judecători din ţară, Gabriela Bîrsan, este anchetat pentru acuzaţii de luare de mită în schimbul unor verdicte favorabile”, se spune în articol.

În sondaje, aproape jumătate dintre români consideră că criza economica va dura mai mult de trei ani. Două treimi afirmă că au fost afectaţi de tăieri, iar numai 7% aprobă modul în care guvernul a gestionat criza, observă The Economist. „A te pregăti pentru vremuri tulburi pare reacţia firească”, conchide publicaţia.

Sursa: ZF.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. cosming spune

    Mda, durerile de cap sunt ca de obicei „justitia” care nu se face, bancile autriece si grecesti si politica romaneasca.

    Si culmea singura solutie la toate problemele de mai sus e ca „politicul” sa reglementeze drastic „justitia”.

    Multe s-ar rezolva in acest mod, ar capata si romanii incredere in tara lor, s-ar atrage si investitii straine nespeculative am intra si pe usa din fata in UE si Schengen.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close