EUR
4,84 RON
(-0%)
USD
4,28 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(0%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(0%)
CAD
3,15 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Marea Britanie: Liberal-democraţii trebuie să lupte pentru Europa, dar vocea lor nu este încă auzită

Liberal-democraţii britanici nu reprezintă nicidecum un partid care bate monedă pe o singură problemă. Totuşi, partidul există numai datorită problematicii europene care influenţează politica britanică.

Angajamentul faţă de Uniunea Europeană se regăseşte în sufletul şi în ADN-ul partidului, în calitate de focalizare fondatoare a înaintaşilor social-democraţi şi dimensiune definitorie a liberalilor.

Din acest motiv, niciunul dintre partidele politice britanice nu poate renunţa la viitorul european al ţării, nici măcar în aceste momente dificile pentru toţi pro¬europenii, se relatează într-un editorial publicat duminică (11 decembrie 2011) de cotidianul The Guardian.

În acest context, liberal-democraţii se manifestă public în mod justificat împotriva politicii de dezangajare europeană reflectată cel mai bine prin veto-ul exprimat săptămâna trecută la Bruxelles de premierul David Cameron.

După o aparentă ezitare simţită în cursul zilei de vineri, poziţia partidului a devenit evidentă în cursul weekend-ului. Ezitarea a fost o eroare, de înţeles într-un fel, care ar fi fost de neiertat odată ce implicaţiile poziţiei lui Cameron la Bruxelles deveneau clare.

Aşadar, mesajele liderilor liberal-democraţi transmise în timpul weekend-ului au exprimat în mod unanim un angajament european. Dar acum aşteptările de la ei sunt mult mai mari.

Există două motive care determină aceste aşteptări. Primul este că vocile pro-europene trebuie să se facă auzite în politica britanică. Indiferent de efectele lor pe termen lung, evenimentele de săptămâna trecută de la Bruxelles au dat o grea lovitură pro-europenilor cărora le este tot mai greu să pledeze în favoarea angajamentului faţă de Europa pe măsură ce criza se adânceşte.

Acum, euroscepticii îşi vor susţine punctul de vedere cu mai multă înverşunare, iar opozanţii lor trebuie să-i oprească. Potrivit editorialului, este foarte important ca nu doar liberal-democraţii, ci şi celelalte partide pro-europene, precum şi societatea civilă să-şi argumenteze poziţia cu mai multă motivaţie şi în parteneriat.

Lordul Michael Heseltine /conservatori/ ar putea juca aici un rol-cheie, dar şi Tony Blair şi-ar putea aduce contribuţia. Acesta este un moment potrivit şi pentru afirmarea liderului laburist David Miliband sau a unei alte figuri notabile din acest partid.

Al doilea motiv care creşte aşteptările de la liberal-democraţi este că veto-ul lui David Cameron este dăunător politicii britanice sub mai multe aspecte. Astfel, Marea Britanie are numeroase interese pe care trebuie să şi le susţină pe plan european, de la cele financiare şi comerciale pâna la cele de apărare, dar şi acelea care sunt legate de protecţia mediului, libertăţile cetăţeneşti sau imigraţie.

Făcând parte din coaliţia guvernamentală, miniştrii liberal-democraţi pot susţine din interiorul Executivului o politică mai pro-europeană. La rândul lor, laburiştii nu trebuie să stea deoparte, este nevoie ca ei să sprijine activ poziţiile pro-europene.

Se anunţă o confruntare susţinută între aceştia şi anti-europenii adepţi ai izolaţionismului din partidul lui Cameron şi din mass-media. Cei care doresc să combată tendinţa îndepărtării de Europa au nevoie în lupta a lor de argumente, dar şi de acţiune.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata