Ucraina, între cei doi vectori ai politicii sale externe

Comisarul european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Stefan Fuele, va desfăşura marţi o vizită în Ucraina. Cu exact o săptămână înainte de summitul UE-Ucraina, Fuele va încerca să afle care este situaţia reală din ţară.

De evaluarea lui Fuele va depinde în mare parte dacă Ucraina va avea o perspectivă a integrării europene sau dacă va fi nevoită să-şi orienteze vectorul activităţii politice externe în direcţia uniunilor din cadrul Comunităţii Statelor Independente /CSI/, notează suplimentul săptămânal al publicaţiei ruse Nezavisimaia Gazeta, Dipkurier.

Reprezentanţii anumitor ţări europene şi conducătorii structurilor din UE, printre care şi Fuele, au atenţionat săptămâna trecută Kievul că problema integrării europene va fi închisă, în cazul în care fostul premier ucrainean, lidera opoziţiei Iulia Timoşenko, nu va fi eliberată din închisoare.

Europenii subliniază că acţiunile Iuliei Timoşenko din perioada semnării contractelor ruso-ucrainene în domeniul gazului se află în cadrul răspunderii politice, nu penale. În opinia reprezentanţilor europeni, soarta Iuliei Timoşenko ar trebui decisă de alegători în timpul alegerilor, nu de judecători, care se ghidează după legi vechi din 1960.

Acum, când s-a aflat despre vizita comisarului european, liderul fracţiunii parlamentare a Partidului Regiunilor, Aleksandr Efremov, a declarat că situaţia Iuliei Timoşenko şi integrarea Ucrainei sunt lucruri separate.

Efremov a subliniat că oficialii Ucraineni nu au nicio posibilitate legală de a influenţa mersul anchetei, pentru a onora cererile europenilor şi a o elibera pe Iulia Timoşenko.

„Dacă o astfel de intervenţie ar avea loc, am fi acuzaţi că Ucraina nu este un stat democratic şi că aici nu funcţionează instrumente legale, ci de alt gen”, a spus Efremov.

Eludând reacţia UE, preşedintele Viktor Ianukovici a declarat, pregătindu-se pentru întrevederea cu Fuele, că Ucraina nu renunţă la intenţia de a parafa până la sfârşitul anului două documente importante: acordul de asociere şi cel de liber schimb cu UE.

Reprezentanţii opoziţiei ucrainene sunt convinşi că afirmaţiile lui Ianukovici constituie doar „o declaraţie frumoasă şi lipsită de substanţă”. Decizia unei arestări repetate a Iuliei Timoşenko, aflată deja în arest, decizie luată chiar în ajunul summitului UE-Ucraina, este o consecinţă a lobby-ului prorus, care vrea să submineze planurile de eurointegrare ale Ucrainei, este convins vicepreşedintele parlamentului de la Kiev, opozantul Nikolai Tomenko.

În pofida faptului că mass-media ucrainene afirmau că Ianukovici nu va participa personal la summitul UE-Ucraina, ci se va duce la summitul Comunităţii Economice EuroAsiatice /EvrEzEs/, Kievul a ţinut secret multă vreme planurile sale. Doar cu o săptămână înainte de cele două evenimente, a devenit cunoscut că, la 19 decembrie, Ianukovici va fi la Kiev, iar la 20 decembrie – la Moscova.

Experţii sunt de părere că puterea ucraineană se află în debusolare şi nu are planuri concrete, luând în calcul pentru orice eventualitate posibilitatea participării la mai multe proiecte de integrare. „Problema este una destul de complicată: ce este mai avantajos.

În timpul lui Viktor Iuşcenko totul era dictat de emoţii, dar nici astăzi nu există calcule concrete”, a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta, sub protecţia anonimatului, un înalt funcţionar ucrainean.

Premierul rus Vladimir Putin a declarat toamna aceasta că profitul direct al Ucrainei de pe urma integrării în Uniunea Vamală s-ar ridica la 9 miliarde de dolari anual.

În afară de aceasta, integrarea în cadrul CSI ar majora caracterul concurenţial al economiei ucrainene şi dezvoltarea a o serie de ramuri ale economiei, care în cazul integrării europene ar fi condamnate la dispariţie, potrivit lui Putin. De altfel, premierul rus este de părere că, alături de alţi parteneri din cadrul CSI, Ucraina ar putea ulterior să-şi continue integrarea în structurile UE.

În pofida faptului că mulţi experţi de la Kiev sunt de părere că marelui business ucrainean îi este mai avantajoasă integrarea directă în UE, preşedintele companiei ruse de consultanţă „Neokon”, Mihail Hazin, contestă această opinie.

Expertul subliniază că în pragul unui nou val al crizei economice, Ucraina, la fel ca multe alte ţări, are nevoie de sprijin financiar. „Astăzi, banii sunt acordaţi doar în cadrul unor proiecte politice: Greciei – pentru că aceasta nu iese din zona euro, Italiei – pentru că respectă regulile zonei euro şi ale UE. Singurul proiect politic pe care îl poate avea astăzi Ucraina şi pe care îl poate realiza este aderarea la Uniunea Vamală. Prin urmare, banii vor fi acordaţi de EvrAzEs, de Uniunea Vamală”, a spus Hazin, atenţionând că, în caz contrar, economia ucraineană ar putea să nu supravieţuiască.

Sociologii constată atitudini neunitare în societatea ucraineană în ceea ce priveşte planurile de integrare pe plan extern. Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie dat recent publicităţii, 33 la sută dintre cetăţenii ucraineni se pronunţă pentru integrarea europeană, 45 la sută sprijină ralierea ţării la proiecte de integrare cu Rusia, iar alţi 13 la sută consideră că realizarea oricăror planuri de integrare ar trebui amânată.

La fel ca înainte, cei mai mulţi adepţi ai apropierii de UE se înregistrează în Ucraina de Vest – 63 la sută, în timp ce integrarea în cadrul CSI este susţinută cel mai activ în Sudul /62 la sută/ şi Estul /73 la sută/ ţării. În centrul Ucrainei, voturile pentru cei doi vectori ai integrării politice externe s-au împărţit în mod aproximativ egal: câte 40 la sută.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.