FMI exclude un nou împrumut pentru Grecia, pentru moment

Fondul Monetar Internaţional a exclus marţi (13 decembrie) pentru moment posibilitatea de a creşte sprijinul său financiar acordat Greciei prin intermediul unui nou împrumut, o eventualitate văzută în Europa.

„Misiunea nu este aici pentru a discuta despre un nou program”, a declarat într-o conferinţă telefonică şeful misiunii FMI în Grecia, Poul Thomsen.

Thomsen s-a exprimat la Atena, unde a început luni discuţii cu guvernul grec şi cu ceilalţi doi membri ai „troikăi” de creditori publici ai ţării /Banca centrală şi Comisia Europeană/ cu privire la politica economică a noului guvern, intrat în funcţie în noiembrie, notează AFP.

Citeste si:  INS: Îmmatriculările noi de vehicule rutiere au crescut cu 36,6% în 2012 comparativ cu 2011

Ministrul finanţelor Evangelos Venizelos a declarat luni că aceste negocieri ar trebui să conducă la un nou plan de finanţare pentru Grecia „în valoare de 89 de miliarde de euro până la sfârşitul lunii ianuarie”.

Thomsen a insistat că, pentru moment, nicio participare a FMI la acest plan nu a fost negociată şi că Fondul continuă să lucreze în cadrul celor 30 de miliarde acordate în mai 2010.

„Avem un program în desfăşurare şi intenţionăm să continuăm să sprijinim Grecia. Nu exista nicio cerere pentru un nou program”, a declarat el.

Citeste si:  A II-a tranşă din împrumutul FMI este “pe drum”

Thomsen a reamintit că ţara ar putea conta pe partenerii ei europeni.

„Liderii europeni au declarat la summitul lor precedent din iulie că ei vor continua să sprijine Grecia atât timp cât este necesar pentru ca ea să îşi regăsească accesul pe piaţă, presupunând desigur că programul rămâne pe calea cea bună”, a spus el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close