EUR
USD
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

SUA sunt pe cale să câştige lupta împotriva insurgenţilor din Afganistan, afirmă Panetta

Statele Unite ale Americii sunt pe cale să câştige „conflictul dur” din Afganistan, a afirmat miercuri, în faţa unor militari americani, ministrul american al apărării Leon Panetta, aflat la o bază din estul Afganistanului.

Panetta a sosit marţi la Kabul, în cadrul celei de-a doua vizite în Afganistan de la preluarea portofoliului Apărării în luna iulie a acestui an, scrie AFP.

„Ne îndreptăm în direcţia bună şi suntem pe cale să câştigăm acest conflict foarte dur”, a declarat înaltul oficial american în faţa cadrelor de la baza avansată Sharana, din provincia afgană Paktika, situată la 56 de kilometri de frontiera pakistaneză.

„Ne aflăm într-un punct în care facem progrese enorme. Mai există însă ameninţări, mai există provocări pe care va trebui să le înfruntăm? Evident”, a adăugat el în faţa a 200 din cei 600 de militari staţionaţi în bază.

 „În cele din urmă, aici în Afganistan, vom reuşi să punem pe roate o ţară capabilă să se guverneze şi să se protejeze singură”, a continuat el, promiţând că SUA se vor asigura că nici talibanii şi nici al-Qaida „nu vor mai găsi vreodată un refugiu” în Afganistan.

Totodată, el apreciat că este necesar ca Pakistanul, bănuit că adăposteşte baze ale insurgenţilor, să îşi monitorizeze partea sa de frontieră cu Afganistanul, pe care o traversează rebelii care luptă cu forţele NATO pe teritoriul afgan.

Relaţiile dintre SUA şi Pakistan se află într-un punct delicat însă, în urma unui bombardament NATO, la 26 noiembrie, de partea pakistaneză a frontierei, ce s-a soldat cu 24 de soldaţi pakistanezi ucişi.

Pe fondul acestui incident, Pakistanul a boicotat Conferinţa internaţională consacrată Afganistanului desfăşurată la Bonn, în Germania, la 5 decembrie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata