Ultima uşă secretă a Marii Piramide va fi deschisă în 2012

– Porţile secrete din inima Marii Piramide ar putea fi deschise pentru prima data în 2012, crede o companie britanică de robotică, astfel reuşind să se rezolve un mister care a intrigat arheologii încă din 1872.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/piramida-egipt-w.jpg

Compania Scoutek din Marea Britanie a început deja explorarea în spatele porţilor la începutul acestui an şi a obţinut primele imagini din spatele pereţilor folosind un robot “micro-şarpe”. Însă explorarea a fost amânată din cauza revoltelor ce au avut loc în Egipt anul acesta.

Conducătorul expediţiei, Shaun Whitehead, a spus că sunt “foarte încrezători că vor reuşi să termine toată munca în 2012”.

Expediţia se numeşte Djedi, după magicianul pe care l-a consultat Khufu în timp ce se construia piramida. Este un proiect comun fondat de doctor Ng de la Universitatea Hong Kong şi Scoutek din Marea Britanie, în colaborare cu Consiliul Suprem de Antichităţi, din Egipt, Dassault Systemes din Franţa şi de la Universitatea Leeds.

Cele patru culoare înguste din adâncul Marii Piramide, veche de 4.500 de ani, au intrigat arheologii încă din 1872, când a fost prima dată descoperită.

Culoarele au doar 2.45 metri lăţime şi de aceea nu pot fi explorate de oameni. Mulţi experţi cred că aceste culoare au fost proiectate pentru a oferi „o ieşire” pentru spiritul Faraonului.

Piramida este ultima construcţie care încă stă în picioare din cele şapte minuni ale lumii antice şi a fost construită pentru a reprezentat mormântul faraonului Khufu, care a condus Egiptul în timpul Dinastiei a Patra Egiptene. Faraonul Khufu a murit în 2566 î.Hr.

Khufu a construit Marea Piramidă din Giza ca un mormânt monumental, în interiorul căreia sunt camere de mormânt, anti-camere, încăperi simple, culoare de ventilaţie şi tunele de acces.

Există trei camere principale: Camera Regelui, Camera Reginei şi Marea Galerie.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/camera-piramida-w.jpg

Camera Regelui are două culoare conectate cu exteriorul, dar două tunele de la Camera Reginei, aflată în cea mai mare parte a piramidei, are două uşi de piatră ciudate şi misterioase.

Unii experţi cred că acest lucru indică o cameră secretă, ce se întinde şi mai adânc în piramidă.

Nu este prima dată când au fost folosiţi roboţi pentru a aduna dovezi despre adâncurile interioare ale structurii.

În 1993, un robot a descoperit o uşă mică montată cu ace de metal, primele obiecte din metal găsite în piramidă, alimentând speculaţiile cum că acele ace sunt chei sau mânere pentru o uşă.

În 2002, un robot diferit a filmat o cameră mică blocată de o piatră după ce a reuşit să foreze prin primul perete de piatră.

Cel mai recent robot, construit de compania britanică Scoutek, este un „micro-şarpe” echipat cu o cameră proiectată pentru a reuşi să exploreze spaţiile foarte mici.

„Uşa care a intrigat experţii pare a fi o parte importantă din structura piramidei, şi nu doar ceva care să nu lase gunoaiele să intre în cameră”, spune proiectantul Shaun Whitehead.

Egiptologul Kate Spence de la Universitatea Cambridge, spune că tunelele pot fi pur şi simplu simbolice şi pot avea legătură cu stelele. Deşi ea nu este implicată direct în studiul piramidei din Giza, Spence nu crede că este o cameră ascunsă în spatele acelei uşi, sugerând în schimb că acele culoare înguste ar fi fost construite pentru a permite spiritului Faraonului să treacă în viaţa de apoi.

Fapte şi cifre despre piramidă

Marea Piramidă din Giza a fost cea mai mare piramidă contruită vreodată. Este realizată din peste 2.5 milioane de cărămizi ce cântăresc câte 2,5 tone fiecare.

Piramida a fost construită în decursul unei perioade de 14-20 de ani, fiind terminată în 2560 î.Hr. Având o înălţime iniţială de 147 metri, Marea Piramidă a fosta cea mai înaltă construcţie realizată vreodată de om timp de 3.800 de ani.

Piramida a fost construită pentru a fi mormântul Faraonului Khufu, în interiorul său existând toate bunurile necesare pentru viaţa de apoi, inclusiv sarcofagul acestuia.

Camera de îmormântare este localizată în centrul piramidei. La aceasta ajung o serie de pasaje inclusiv o galerie înaltă de 9 metri. Multe din aceste pasaje erau umplute cu tot felul de capcane pentru a opri jefuitorii de morminte.

Khufu a lăsat în urmă trei soţii, care au fost îngorpate în trei piramide mai mici, şi a fost tatăl a 15 fiice şi 9 fii.

Sursa: Daily Mail

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.