Sarkozy „curăţă” Parisul de cerşetori

Bulevardele pariziene, ample şi bine luminate, şi luxoasele vitrine ale magazinelor de firmă se confruntă în zilele de Sărbători cu un alai de indivizi care tremură de frig şi cer câte o monedă în apropiere de locurile atât de frecventate de turişti, notează miercuri (14 decembrie 2011) ziarul El Mundo.

Cu economia franceză în criză şi sub spectrul unei noi recesiuni, oamenii străzii din Paris sunt mai prezenţi ca oricând la gurile de Metrou. Activiştii au cerut să se întreprindă acţiuni împotriva crizei locuinţelor în ţară, dar răspunsul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy a fost de a lansa un război împotriva cerşetorilor.

Claude Guéant, ministrul de interne al lui Sarkozy şi mâna sa dreaptă, a emis o serie de decrete care interzic cerşetoria în jurul majorităţii locurilor cele mai populate din capitală şi obiectivelor turistice. Decretele includ arestări şi amenzi pentru a evita, se spune, ca vizitatorii străini să fie deranjaţi de cerşetorii-infractori aflaţi în subordinea mafiilor.

Citeste si:  Bazele creşterii economice în Europa de Est

Champs Elysees a fost primul obiectiv de pe lista interzicerii cerşetoriei între lunile septembrie 2011 – ianuarie 2012, care a fost extinsă ulterior şi pentru vara viitoare. Au fost adăugate şi alte două locuri: împrejurimile celebrelor Galerii Lafayette, muzeul Louvre şi Grădinile Tulleríes.

Ministrul Guéant a declarat că decretele împotriva cerşetoriei fac parte dintr-o „luptă necruţătoare” împotriva „criminalităţii române”. El a subliniat că unul din şase infractori prezenţi la tribunalele din Paris sunt delincvenţi români şi jumătate din cei arestaţi sunt minori.

Cerşetoria, alături de practica colectării de bani cu ajutorul petiţiilor false, se desfăşoară prin intermediul fetiţelor rome şi adolescentelor, a spus ministrul francez. Claude Guéant a angajat 33 de agenţi ai poliţiei române pentru a ajuta echipele de patrulare care vor fi desfăşurate în Paris.

Citeste si:  Un român din Franţa şi-a denunţat camarazii de hoţie

El a declarat că, în cele 300 de cazuri de activităţi ilegale, înregistrate timp de trei luni în zona Elysees, vinovaţii erau aproape toţi de naţionalitate română, precizând că reţelele crimei organizate au fost „deosebit de crude”

Cu toate acestea, primarul socialist al Parisului, Bertrand Delanoe, cel mai popular om politic din Franţa, a calificat măsura drept o manevră ieftină de relaţii publice, menită doar să „stigmatizeze o parte a populaţiei”.

El a spus: „Dorinţa de a combate sărăcia prin reprimare şi amenzi este şocantă într¬un moment în care Franţa nu îşi respectă angajamentele în materie de locuinţe pentru tinerii vulnerabili sau de cazare de urgenţă”.

Citeste si:  Fondurile de pensii administrate privat nu s-au confruntat cu riscuri majore în zona investiţională

Anul trecut, preşedintele Sarkozy a suscitat indignarea internaţională când a corelat imigraţia cu delincvenţa şi s-a angajat să expulzeze imigranţii romi şi să desfiinţeze taberele ilegale.

Numărul ţiganilor din Franţa nu s-a schimbat după distrugerea taberelor, dar organizaţiile neguvernamentale avertizează că ei trăiesc în mai mare sărăcie şi într-un climat de teamă şi intimidare la adresa lor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close