A fost descoperit un poem erotic din secolul XVI

În urmă cu 450 de ani, în perioada în care Marea Britanie se împărţea în două din cauza religiei, o femeie catolică Lady Elizabeth Dacre a scris un poem de dragoste elegant, dar pe alocuri eroti,c pentru Sir Anthony Cooke, un protestant şi membru al curţii regale a regelui Edward VI, succesorul lui Henry VIII.

Poemul a fost redescoperit recent în biblioteca Universităţii Virginia de Vest, în interiorul unei copii de Chaucer. Poemul indică o aventură de dragoste care nu era permisă.

Elaine Treharne, profesor la Universitatea de Stat Florida spune despre poem că este „o piesă excepţională şi că pentru ea a reprezentat un lucru de preţ, deoarece este atât de atent scrisă”.

Elaine Treharne a reuşit să traducă poezia din latină şi a confirmat că Elizabeth Dacre este autoarea poemului. Analiza sa a arătat faptul că poemul a fost scris în anii 1550-1560.

Prima parte a poemului pare că se referă la o perioadă în 1553, atunci când Cooke, sub domnia reginei Maria I, a fost trimis în Turnul Londrei şi apoi exilat.

„Rămasul bun pe care am vrut să îl spun dar nu l-am putut pronunţa cu limba mea,
prin ochii mei i-am trimis înapoi spre ai tăi.
Această dragoste tristă care bântuie chipul în despărţire
a conţinut voce ape care am ascuns-o de la afişare
la fel ca Penelope, când soţul Ulise era prezent
era mută – motivul este dragostea dulce a unei priviri…”

Sfârşitul erotic al poemului citează un scriitor roman: „Suficient de mult sunt eu acum; dar dacă forma ta se va umfla sub povara sa recunoscătoare, atunci voi deveni pentru tin un brâu îngust”.

Sursa: livescience.com

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.