Liderii de afaceri germani dau note mari cancelarului Merkel

În cadrul unui nou sondaj publicat în numărul de săptămâna aceasta al revistei financiare Capital, un grup de 500 de lideri de afaceri şi politici germani au acordat un sprijin copleşitor politicilor cancelarului Angela Merkel în confruntarea cu criza euro.

Majoritatea liderilor şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la stabilitatea zonei euro, dar mai puţine temeri că aceasta se va dezmembra, relatează publicaţia germană Der Spiegel în ediţia de miercuri (14 decembrie 2011).

Cu numai şase luni în urmă, germanii aflaţi în poziţii de top în companii, politică şi sectorul public au avut opinii negative despre Merkel şi stilul ei de leadership, criticând-o pentru renunţarea la multe dintre poziţiile îndelung deţinute de creştin-democraţii ei şi pentru decizia bruscă şi costisitoare de a renunţa la energia nucleară după accidentul de la Fukushima, prin intermediul aşa-numitei „revoluţii energetice”. La o jumătate de an de cufundare şi mai adânc în criza euro, mulţi şi-au schimbat opinia.

Un nou sondaj, care a implicat uni „grup de elită” de 500 de directori, politicieni şi administratori germani, realizat de Institutul Allensbach şi publicat de revista Capital, a constatat că 70% o consideră pe Merkel un cancelar puternic, aproape de două ori scorul din iunie, în timp ce 69% au spus că, în opinia lor, Merkel face o treabă bună prin modul ei de gestionare a crizei. 70% sunt de părere că Germania a înregistrat o reuşită în promovarea intereselor sale la nivelul UE.

Imaginea cancelarului pare să fi fost „lustruită” ca urmare a perseverenţei ei, a scris Capital.

78% au afirmat că sprijină o uniune economică şi fiscală pentru a lupta împotriva crizei din zona euro. În acelaşi timp, majoritatea a spus că ar fi preferat un acord la summitul UE de săptămâna trecută de la Bruxelles între toate cele 27 de state membre, în locul acordului convenit care a izolat Marea Britanie în Europa.

21% au spus că sprijină introducerea de eurobonduri, în timp ce doar 13% au spus că BCE ar trebui să cumpere cantităţi nelimitate de obligaţiuni guvernamentale de la ţările afectate de criză, o posibilă soluţie mult discutată la criza euro.

Când au fost întrebaţi dacă sunt îngrijoraţi de stabilitatea zonei euro, 74% dintre cei intervievaţi în sectorul afacerilor au spus „da”, în timp ce doar 42% din cei intervievaţi în domeniul politicii au exprimat sentimente similare.

90% au afirmat că măsurile de austeritate pentru ţări afectate de criză ca Grecia şi Italia reprezintă politica corectă, chiar dacă aceasta ameninţă să încetinească creşterea economică germană. 95% au spus că apreciază drept pozitiv rolul de lider pe care şi l-a asumat în zona euro Merkel, împreună cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, tandem politic pe care mass-media l-au numit în ultimele săptămâni „Merkozy.

De partea dezavantajelor, 92% sunt de acord că obligaţiunile guvernamentale vor deveni mai dificil de pus în circulaţie în ţările din zona euro, dar numai 11% au declarat că, în opinia lor, zona euro se va dezmembra ca urmare a crizei.

La Berlin, managerii au adoptat o viziune critică de ansamblu asupra guvernului, dar o mare parte din acest fapt a fost atribuit slabei performanţe recente a partenerului de coaliţie minor al lui Merkel, Partidul Liber Democrat (FDP) prietenos cu afacerile, potrivit sondajului.

FDP este cotat slab în sondajele politice la nivel naţional şi numai unul din şapte din managerii chestionaţi au declarat că partidul are şansa de a-şi recâştiga poziţia la viitoarele alegeri. 90% au spus că vicecancelarul Philipp Rösler a fost alegerea corectă pentru a conduce partidul după demisia lui Guido Westerwelle la începutul acestui an.

Partidul care pare a profita cel mai mult de pe urma crizei în acest moment este SPD de centru-stânga. Aproximativ doua treimi dintre managerii chestionaţi au spus că ar dori să vadă revenirea fostului partener din guvernul de „mare coaliţie”, care a reunit creştin-democraţii conservatori ai lui Merkel şi rivalii înverşunaţi ai acestora între 2005 şi 2009.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.