Hora licitaţiilor trucate cu „Moldocor” la „Transgaz” şi „Romgaz”, în cercetări extinse

– La firma controlată de Mihai Bătrânu (foto), „Moldocor” SA, a fost făcută o nouă inspecţie inopinată

– Companiile care se vor da de partea Consiliului Concurenţei au promisă clemenţă din partea preşedintelui acestei instituţii

Consiliul Concurenţei a extins investigaţia privind posibila înţelegere între unele companii, printre care şi firma pietreană „Moldocor” SA, de a participa cu oferte trucate la licitaţiile pentru atribuirea unor contracte pentru racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente, la alte şase companii şi trei noi licitaţii organizate tot de „Transgaz” SA şi „Romgaz” SA, a precizat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Astfel, numărul companiilor suspectate a ajuns la 23, numărul licitaţiilor la 11, iar valoarea acestora la aproximativ 128 milioane lei.

Citeste si:  Culiţă Tărâţă, bun de plată pentru că a refuzat inspecţia inopinată

„Am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat noi indicii privind posibila implicare în trucarea licitaţiilor şi a altor şase companii alături de cele 17 suspectate iniţial. Dacă aceste practici vor fi confirmate, vom sancţiona corespunzător companiile implicate”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Pentru a reuşi să strângă laţul în jurul firmelor care s-au cartelizat spre a pune mâna pe banii publici, Consiliul Concurenţei vrea să atragă de partea lui companii denunţătoare, cărora le promite clemenţă. „Amenzile sunt mari şi pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri.

Cu toate acestea, aşteptăm companiile care doresc să coopereze cu noi în cadrul programului de clemenţă şi le putem oferi imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor”, a mai declarat Bogdan Chiriţoiu.

Citeste si:  Romgaz: Memorandumul cu Gazprom pentru proiecte comune a expirat, iar ruşii au acum altă strategie

Cele şase companii suspectate de înţelegeri anticoncurenţiale, pentru care a fost extinsă investigaţia sunt „Petroconst” SA, „Armax Gaz” SA, „Insta Grup” SRL, „Zappa Electric” SRL, „Industrial Montaj” SA şi „Spoting” SA.
Valoarea totală a celor trei noi contracte încheiate de „Transgaz” şi „Romgaz” cu companiile investigate este de aproximativ 30 milioane lei.

În urma extinderii investigaţiei, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate atât la noile firme, cât şi din nou la „Moldocor”.

Noile descinderi au fost făcute la „Inspet” SA, „Condmag” SA, „Rominsta” SRL, „Cis Gaz” SA, „Moldocor” SA, „TMUCB” SA Sucursala Târgu Mureş, „Petroconst” SA, „Armax Gaz” SA, „Insta Grup” SRL, „Zappa Electric” SRL, „Industrial Montaj” SA şi „Spoting” SA.

Citeste si:  ITM Bucureşti: Peste 24.000 de carnete de muncă sunt încă neridicate de angajatori

Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice investigaţiei.

În luna septembrie a acestui an, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere iniţial între 17 companii de a participa cu oferte trucate, individuale şi în asociere, la opt licitaţii organizate de „Transgaz” SA şi „Romgaz” SA în perioada 2009-2011 pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente.

„Suspectăm companiile că s-au înţeles atât asupra conţinutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitaţii cât şi asupra modului în care îşi susţineau aceste oferte, astfel încât contractele să fie adjudecate prin rotaţie”, a precizat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close