Japonia între speranţă şi îndoieli privind japonezii răpiţi de regimul nord-coreean

La Tokyo, moartea lui Kim Jong-Il renaşte speranţa că vor fi regăsiţi japonezii răpiţi de regimul nord-coreean în anii 1970 şi 1980, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de luni (19 decembrie 2011).

La sfârşitul anilor 1970 şi începutul anilor 1980, agenţii regimului nord-coreean au răpit douăzeci de cetăţeni japonezi, cu scopul de a-i obliga să formeze viitori spioni în serviciul „marelui conducător”. Ei urmau să-i înveţe pe agenţii nord-coreeni limba şi obiceiurile japoneze pentru ca aceştia să fie apoi trimişi clandestin în Japonia. Cea mai mică avea 13 ani şi o chema Megumi Yokota.

Persoanele erau răpite la întâmplare, fie din centre comerciale, de pe plajă sau când se întorceau de la şcoală. Dar acest episod continuă să preocupe societatea japoneză, cu atât mai mult cu cât cei mai mulţi dintre cei răpiţi nu au mai dat niciun semn de viaţă.

„Când Megumi a dispărut, la 15 noiembrie 1977, poliţia a crezut mai întâi că este o răpire pentru bani, îşi aminteşte tatăl acesteia, dar nu am primit niciodată vreo cerere de răscumpărare. Au fost luate în considerare tot felul de ipoteze; unii au spus chiar că ar fi răpit-o extratereştrii! Nu ne-am gândit nicio clipă la Coreea de Nord ; mult mai târziu am aflat despre ce a fost vorba”.

Citeste si:  Military technology exhibition EXPOMIL 2009

Fata a fost una din primele victime ale acestei serii de răpiri (17 dovedite), toate efectuate conform aceluiaşi mod de operare, adesea în aceeaşi regiune. În acea perioadă, familia Yokota locuia în Niigata, principalul oraş de pe coasta occidentală. Vizavi, de cealaltă parte a Mării Japoniei, la o distanţă de câteva mile, este Coreea de Nord.

„Comandoul venea noaptea la bordul unei nave-spion, ajungea la ţărm cu o barcă pneumatică, lua la întâmplare una sau două persoane şi se întorcea în Coreea de Nord, explică şeful poliţiei, Hidesuke Sakata. Aşa au răpit-o şi pe Megumi, dar şi un cuplu care se plimba pe mal, câteva luni mai târziu, şi o mamă cu fiica ei, de pe Insula Sado”. Alte răpiri au fost înregistrate la Kagoshima, Ishikawa sau Tottori.

Citeste si:  Şomajul a crescut în iulie, în Japonia, cu o zecime

Acum câţiva ani, paza de coastă japoneză a reuşit să intercepteze una din aceste şalupe, dotată cu cea mai înaltă tehnologie occidentală, care este acum expusă într-un muzeu din Yokohama. Dinastia Kim nu s-a preocupat niciodată să nu-şi mai înfometeze populaţia, dar în schimb nu a precupeţit nimic pentru serviciile sale secrete.

De-a lungul anilor, dispariţiile s-au înmulţit şi bănuielile au început să se îndrepte spre Phenian. O ţară care nu a ezitat să arunce în aer un avion sud-coreean în 1987
(115 morţi), doar pentru a submina Jocurile Olimpice de la Seul din anul următor, era în întregime capabilă să răpească resortisanţi japonezi.

Guvernul japonez nu a avut dovada oficială decât târziu, când o spioană nord¬coreeană a fugit. Kim Hyun-hee este unul din autorii atentatului contra avionului sud-coreean. Fa a recunoscut că a învăţat totul de la Yaeko Taguchi, o tânără răpită şi ea în 1978.

Citeste si:  Expertul David Suzuki avertizează în legătură cu riscul unui cutremur de peste 7 grade în Japonia

În 2002, când relaţiile bilaterale s-au mai ameliorat, „preaiubitul conducător” Kim Jong-Il a recunoscut oficial în faţa premierului japonez de atunci, Junichiro Koizumi, răspunderea ţării sale. El a acceptat chiar să elibereze cinci ostatici, care sunt protejaţi de atunci de către autorităţile japoneze. Dar gestul a fost singular.

Phenianul a spus apoi că, după ce s-a căsătorit cu un sud-coreean, şi el răpit, şi a dat naştere unei fetiţe, Megumi Yokota s-a sinucis. Supusă unui test ADN, s-a dovedit că cenuşa care a fost restituită părinţilor acesteia aparţine altcuiva şi nu fiicei lor.

Regimul nord-coreean a explicat altor familii că nu le-a răpit pe nimeni sau că respectivul a fost victima unui accident rutier. Într-o ţară în care circulaţia rutieră era aproape inexistentă în acea perioadă.

Pentru Japonia, adevărul despre soarta celor răpiţi şi eliberarea ultimilor supravieţuitori va fi dovada evidentă a unei eventuale schimbări în Coreea de Nord.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close