Sistemul bancar românesc are capacitatea să finanţeze proiecte de anvergură, afirmă şeful ARB

Sistemul bancar românesc are capacitatea să finanţeze atât proiecte simple, cât şi proiecte de anvergură, în pofida crizei economice globalizate, a declarat, marţi, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea.

„Niciun proiect de anvergură nu se poate realiza fără credit. Deşi ne aflăm într-o criză globalizată, deşi există destul de multe semne de întrebare cu privire la viitor, putem spune cu certitudine că sistemul bancar românesc are capacitatea să finanţeze atât proiecte simple, atât proiecte să spunem la nivel de IMM-uri, dar şi proiecte mari.

Nu se face public, dar, de fiecare dată când apare un proiect mare şi se organizează licitaţie, să ştiţi că surpriza este destul de mare când te uiţi să vezi câte bănci se înscriu ca să facă oferte pentru acel proiect, proiect care durează 10 – 15 – 20 de ani, deci rambursarea se face într-un termen îndelungat, proiect care se măsoară în zeci de milioane de euro. Şi vă spun că există un mare apetit pentru acest lucru”, a declarat Gheţea, la un seminar referitor la parteneriatul public-privat.

În opinia acestuia, băncile vor participa cu certitudine la proiectele ce vor fi lansate în PPP, în condiţiile în care interesul băncilor pentru o astfel de formă de investiţie a apărut înainte de legea parteneriatului public-privat.

„Este greu ca în numele ARB să îmi iau angajamentul că toate băncile vor participa la toate proiectele ce se vor lansa, dar am câteva elemente care îmi permit să spun că se va întâmpla acest lucru, deşi nu am în spate un mandat ca să spun ceea ce voi spune în continuare.

De ce am certitudinea că se va întâmpla aşa? Interesul nostru a apărut cu mult înainte de apariţia legii, interesul băncilor nu numai româneşti, dar şi a băncilor străine care au mai mult know-how pentru astfel de proiecte”, a spus preşedintele ARB.

Acesta şi-a reiterat convingerea că băncile vor fi interesate de aceste proiecte, chiar dacă se ridică semne de întrebare cu privire la interesul lor pentru România.

„Sunt convins că băncile vor veni, chiar dacă va exista această perioadă în care se pun semne de întrebare cu privire la cât de interesate sunt băncile de România. Răspunsul meu este că băncile sunt foarte interesate de România”, a subliniat Radu Gheţea.

În context, acesta a dat ca exemplu perioada 1998 – 1999, când România s-a aflat aproape de faliment, iar băncile şi-au manifestat interesul pentru ţară.

„Au fost interesate de România în perioade mult mai grele – şi mă refer la anii 1998 – 1999, când România era în pragul colapsului financiar, când nu putea să-şi plătească o sumă infimă, dacă ne referim la ce dimensiuni au datoriile ţărilor în acest moment. În iunie 1999, România nu putea să-şi plătească o datorie de 100 şi ceva de milioane de dolari.

Atunci mi-am dat seama, vorbesc despre o perioadă de acum 13 ani, că această ţară are ceva care atrage sistemul bancar internaţional. Şi acel ceva este lipsa infrastructurii, lipsa de locuinţe – şi aşa a apărut şi programul ‘Prima casă’ în plină criză, lipsa de foarte multe lucuri pe care românii şi le doresc şi nu le au din simplul fapt că nu pot să suporte singuri din buzunar, fără un ajutor de la bănci, costurile unui vis, al unui proiect”, a conchis preşedintele ARB.

Radu Graţian Gheţea a participat, marţi, la lansarea programului „Bani pentru România prin Parteneriatul Public-Privat”.
La eveniment a luat parte şi premierul Emil Boc.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.