EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,10 RON
(-0.05%)
GBP
5,38 RON
(-0.18%)
CHF
4,49 RON
(-0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.13%)
BYN
1,67 RON
(-0.26%)
CAD
3,09 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,94 RON
(+0.13%)
JPY
0,04 RON
(+0.49%)
CZK
0,19 RON
(-0.24%)
INR
0,06 RON
(-0.42%)

Soldaţii şi gradaţii voluntari vor putea efectua serviciul militar până la 50 de ani

Plenul Senatului a aprobat, miercuri, propunerea legislativă potrivit căreia vârsta până la care soldaţii şi gradaţii voluntari pot efectua serviciul militar creşte de la 40 de ani la 50 de ani.Propunerea de lege, care a fost iniţiată de mai mulţi deputaţi, a fost aprobată de plenul Senatului cu 83 de voturi pentru, 11 voturi împotrivă şi două abţineri.

Senatorii au aprobat şi raportul suplimentar favorabil cu amendamente întocmit propunerii legislative de Comisia pentru apărare din Senat, unul dintre amendamente privind majorarea vârstei până la care se consideră că soldaţii şi gradaţii voluntari îşi pot efectua serviciul militar eficient la 50 de ani. În textul iniţial al propunerii legislative se propunea majorarea vârstei de la 40 de ani la 45 de ani.

„În urma analizelor efectuate de conducerea Ministerului Apărării Naţionale şi a celorlalte structuri în care sunt angajaţi soldaţi şi gradaţi voluntari, s-a constat că această categorie de personal îşi poate desfăşura activitatea în cele mai bune condiţii până la vârsta de 50 de ani şi nu până la vârsta de 40 de ani, cum se prevăzuse iniţial.

Analiza a avut în vedere şi problematica privind cheltuielile cu selecţia şi instruirea, precum şi necesitatea de a se beneficia de experienţa acumulată de aceştia în teatrele de operaţii, în condiţiile participării cu trupe pentru îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de partenerii din NATO”, se arată în raportul suplimentar al Comisiei de specialitate din Senat.

Un alt amendament adus legii prevede faptul că soldaţii şi gradaţii profesionişti în activitate care se disting prin modul de îndeplinire a atribuţiilor, pregătire profesională şi comportare demnă, participări la misiuni în afara teritoriului statului, pot fi înaintaţi într-unul dintre gradele de fruntaş, caporal clasa a III-a, clasa a II-a sau clasa I, în mod excepţional, în limita numărului aprobat de către minister, fără să fie condiţionaţi de alte criterii.

Legea are un caracter organic, iar Senatul a dezbătut-o în calitate de Cameră decizională.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata