Sarkozy vrea „să-şi deschidă sufletul” în faţa francezilor

Preşedintele Sarkozy vrea să le arate francezilor, într-o scrisoare sau într-o carte, că, după stângăciile de la începutul mandatului său, şi-a asumat din plin responsabilitatea funcţiei, scrie Le Figaro în ediţia de marţi (20 decembrie 2011).

Nicolas Sarkozy, care îşi începuse campania din 2007 cu emoţionantul slogan „M-am schimbatľ, încearcă să facă acelaşi exerciţiu şi în perspectiva lui 2012. Ideea, menţionată de ziarul Le Figaro la începutul lui octombrie, de a-şi începe campania prin publicarea unei cărţi, după modelul Scrisorii către francezi a lui François Mitterrand, în 1988, dar cu o dimensiune mai personală, se conturează tot mai precis.

Nicolas Sarkozy a evocat pentru prima dată acest subiect, în faţa deputaţilor din Uniunea pentru o Mişcare Populară /UMP/ cu care s-a întâlnit luni seară: „La momentul oportun, voi lua o iniţiativă personală fermă, a spus el. Ai mereu de câştigat de pe urma unei schimbări. Trebuie să apar în opoziţie cu mine însumi”.

Citeste si:  Statele membre UE acuză Comisia Europeană că vrea să modifice reforma PAC

Preşedintele vrea să le arate francezilor că dimensiunea funcţiei sale l-a schimbat profund. „Ştie că trebuie să spună unele lucruri despre el însuşi”, confirmă un consilier al acestuia.

„I se vor pune o serie de întrebări în timpul campaniei, mai ales de către stânga. Trebuie să le lămurească o dată pentru totdeauna”, adaugă un strateg al campaniei, care enumeră subiectele pe care le-ar putea evoca preşedintele în această carte: „Cina de la Fouquet”s (din 6 mai 2007), iahtul lui Bolloré, călătoria la Petra alături de Carla şi de fiul acesteia, fotografiile de la Euro Disney, eşecul numirii lui Jean Sarkozy la EPAD, primirea lui Gaddafi la Palatul Elysée şi altele”. „Să nu ne imaginăm că preşedintele îşi va pune cenuşă în cap. Va fi o ocazie pentru el ca să clarifice unele ambiguităţi”.

Citeste si:  Sarkozy trebuie să dea dovadă de multă imaginaţie ca să poată câştiga viitoarele alegeri prezidenţiale

Nicolas Sarkozy înclină pentru o destăinuire în scris. „Este preşedintele care a dus cuvântul la paroxism, explică unul din apropiaţii săi, iar scrisul rămâne”. Încă nu s-a stabilit forma în care se va adresa francezilor. Sunt luate în calcul două ipoteze: fie o simplă scrisoare către francezi, cum a făcut Mitterrand în 1988, fie o carte.

Această ultimă soluţie prezintă avantajul că nu va afecta conturile campaniei. „Dacă va fi o carte, preţul de vânzare va fi modic, chiar simbolic”, spune un apropiat al preşedintelui care aminteşte cartea lui Jacques Chirac (Franţa pentru toţi) din 1995, care era în jur de 7 euro.

Citeste si:  Ucraina: acord de principiu pentru noi sancţiuni UE contra Rusiei

„Această iniţiativă se va declanşa în ultimul moment, spune un apropiat al preşedintelui. Primează instinctul candidatului. Nicolas Sarkozy va spune, în ultimul moment, dacă se lansează sau nu”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close