V.Tabără: 2011 a fost anul producţiilor agricole de excepţie şi al reintrării României pe piaţa internaţională

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, consideră că 2011 a fost anul producţiilor agricole de excepţie datorate condiţiilor climatice şi subvenţiilor acordate la timp, cu valori de piaţă duble faţă de anul trecut, de circa 12 miliarde de euro, cu o contribuţie serioasă în PIB, dar şi anul în care România a reuşit să intre pe piaţa internaţională a produselor agricole.„Anul agricol 2011 a fost o continuitate a lui 2010 sub aspectul creşterii producţiilor din agricultură şi prin reintrarea României pe piaţa internaţională a produselor agricole. Am spus că 2011 a fost un de excepţie din toate punctele de vedere pentru că s-au cumulat mai mulţi factori, în primul rând contribuind factorii naturali fără de care, indiferent cât ai investi, nu poţi realiza mare lucru.

De foarte mulţi ani România nu a avut, pe ansamblu, producţii de calitate, iar acest lucru a făcut ca România să fie un partener serios în piaţa internaţională, dar şi să îşi asigure fără rezerve produsele interne necesare”, a declarat  ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

În opinia acestuia, valoarea producţiei agricole a înregistrat o dublare în acest an, comparativ cu anul trecut, fiind situată între 10 şi 12 miliarde de euro.

„Valoarea producţiei agricole se situează între 10-12 miliarde de euro, valoare confirmată şi de economişti, ceea ce înseamnă o creştere aproape dublă faţă de anul trecut datorită preţurilor de valorificare mai mari comparativ cu 2010. De asemenea, aportul agriculturii la PIB a fost în 2011, în medie, de 16 procente, deşi în anumite perioade contribuţia domeniului a depăşit 24%.

Agricultura a fost pe primul loc în ceea ce priveşte activităţile economice cu contribuţie la PIB. Şi veniturile reale ale angajaţilor din sectorul agricol au înregistrat în acest an cea mai mare creştere din UE, iar la acest lucru au contribuit producţiile de foarte bună calitate şi o piaţă extrem de favorabilă”, a subliniat Valeriu Tabără.

Acesta consideră că România ar putea exporta anual în jur de 12 milioane de tone de cereale, fără a avea probleme în susţinerea necesarului intern.

„România ar putea exporta anual fără a avea probleme cu necesarul intern în jur de 11-12 milioane de tone de cereale, respectiv 4,5 milioane tone şi în jur de 5-6 milioane de tone de porumb, fără să mai socotim celelalte soiuri precum orzul, orzoaica, sorgul sau orezul. Dacă nu am fi avut probleme cu transportul cantităţilor de apă din Dunăre am fi putut exporta anul acesta până la două milioane de tone de cereale”, a menţionat ministrul Agriculturii.

Şeful de la MADR s-a arătat mulţumit şi de creşterea producţiei la carnea de pasăre, unde România a devenit excedentară la export, din punct de vedere valoric, precum şi de redeschiderea exporturilor de carne de porc.

„Cred că într-un an de zile nu vom mai avea probleme în privinţa importurilor de carne de porc, decât pe anumite categorii de carne. Susţin că am făcut paşi importanţi la producţia de lapte, în special pentru dezvoltarea creşterii vacilor de lapte şi mai ales a celor de carne, pe care le susţinem din 2012 cu aproape 6 milioane de euro.

De asemenea, la ovine s-a realizat un plus de 800.000 de capete şi estimăm o valoare de piaţă de un miliard de euro în 2012 pe aceste segment. Cred că marea problemă rămâne păstrarea durabilităţii acestor producţii pentru că sunt foarte greu de repetat condiţiile climatice din 2011”, a subliniat şeful MADR.

Pe de altă parte, insatisfacţiile ministrului Tabără sunt legate de sectorul de legume şi fructe, care nu s-a dezvoltat suficient pentru asigurarea necesarului în perioada de iarnă.

„Sectorul de legume şi fructe nu a funcţionat cum ar fi trebuit şi din păcate rămânem tributari importurilor. Deşi a fost un an cu progrese în privinţa creşterii suprafeţelor de spaţii protejate pentru cultivarea legumelor, un plus de 650 hectare, faţă de 2010 cu toate acestea fluxurile de aprovizionare sunt inegale în perioadele de toamnă-iarnă şi primăvară timpurie.

Nu avem încă suficiente legume realizate în spaţii protejate”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Producţia de cereale a României se apropie în acest an de 24 de milioane de tone, cu peste opt milioane de tone mai mult decât anul trecut, din care grâul a reprezentat circa 8 milioane de tone, iar porumbul aproape 11,5 milioane de tone. De asemenea, producţia de floarea soarelui a fost de 1,9 milioane tone, rapiţă de 800.000 de tone, iar la cartofi s-au obţinut aproape 7 milioane de tone.

Loading...
Citește și
loading...
2 Comentarii
  1. bunul simt spune

    Faceti ceva pentru atragerea investitorilor in domeniul sistemelor profesioniste de irigatii si al zootehniei ! Pana atunci nu suntem impresionati ! Construiti silozuri, unde taranii sa-si depoziteze recoltele ! Platiti taranilor un pret decent si atractiv si cumparati-le produsele ! Subventionati ca lumea motorina pentru lucrari agricole ! Micsorati birocratia pentru programele europene !

  2. silica raducea spune

    Domnul ministru face ca de obicei ,propaganda electorala si noua cei care incercam sa producem plus valoare ni se reduc subventiile ,nu cumva sa se imbogateasca prea mult taranul.mi e scarba

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.