EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Uniunea Europeană faţă în faţă cu „ursul rus”

Criza din zona euro este periculoasă pentru unitatea Europei nu doar în ceea ce priveşte domeniile economic şi monetar, ci şi în cel politic extern.

Chiar şi înainte de criză, celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene /UE/ le era destul de greu să elaboreze o politică externă comună, însă acum blocul european riscă să se destrame în câteva grupuri separate.

Toate acestea determină cotidianul britanic Financial Times să se îndoiască de viabilitatea şi consecvenţa politicii externe a UE, în primul rând faţă de Rusia.

În opinia publicaţiei britanice, Kremlinul nu este în stare să desfăşoare alegeri cinstite şi nici măcar să fraudeze major rezultatele acestora. Însă, există o artă în care ruşii excelează: tactica politică externă „dezbină şi stăpâneşte”.

În acest sens, instrumentele diplomaţiei ruse sunt livrările de combustibili, stimulii pentru comerţ şi puterea sa militară. Acum, când Vladimir Putin intenţionează să revină în funcţia de preşedinte şi, posibil, să rămână aici până în 2024, tentaţia Moscovei de a profita de pe urma divergenţelor din Europa s-ar putea dovedi de nedepăşit, atenţionează Financial Times.

Din fericire, divergenţele dintre cele 27 de ţări ale UE, înclusiv în ceea ce priveşte cursul în relaţiile cu Rusia, nu par atât de mari ca pe vremea războiului ruso-georgian, continuă cotidianul menţionat.

În opinia unanimă a statelor din UE, blocul trebuie să pună accent mai degrabă pe o cooperare constructivă cu Moscova, decât pe înfrânarea Rusiei. Neîncrederea faţă de intenţiile Moscovei a slăbit într-o anumită măsură în Polonia şi în alte câteva ţări cu tradiţionale atitudini antiruseşti.

Şi totuşi, UE ţine cu orice preţ să promoveze principiile democraţiei, ale drepturilor omului şi supremaţiei legii, care nu sunt trăsături puternic înrădăcinate în viaţa socială şi politică rusă. Guvernele ţărilor din UE conştientizează că acest lucru impune anumite limite în relaţiile cu Rusia şi restricţionează încrederea reciprocă.

Potrivit Financial Times, principala problemă constă în aceea că din abordarea UE faţă de Rusia lipsesc obiectivele sesizabile, pe care şi le pune, de exemplu, Administraţia Obama în cadrul „resetării” relaţiilor cu Moscova.

Metodele politice externe ale Europei sunt birocratizate, iar cel mai rău lucru este acela că UE se lasă ghidată de iluzii cu privire la cel care este astăzi şef la Kremlin, notează publicaţia britanică, amintind de faptul că Medvedev se situează, aparent, pe poziţii ceva mai blânde.

În final, UE nu are de ales: ea va trebui să cultive relaţii constructive cu vecinul rus. Însă, Bruxellesul nu trebuie să-şi facă iluzii referitor la reformele din Rusia după revenirea lui Putin în fotoliul prezidenţial, conchide Financial Times.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata