Sute de românce victime ale implanturilor cu silicon industrial

Scandalul cu implanturi de silicon industrial ce a pornit din Franţa s-a extins şi în România, în ţara noastră existând câteva sute de femei care au apelat la compania „Poly Implant Prothese” (PIP), motivul fiind un preţ mai mic decât cele cu silicon medical.

Secretarul de Sănătate din Franţa a făcut apel la calm, într-o încercare de a stăpâni teama femeilor care au astfel de implanturi. Produsele companiei PIP au fost vândute în ţări din întreaga lume timp de zece ani.

Franţa a declarat săptămâna trecută că va acoperi costul operaţiei de scoatere a implanturilor cu silicon industrial recomandând femeilor să apeleze la chirurgi care să le scoată aceste implanturi, deoarece sunt predispuse să se deschidă sau să se spargă mult mai repede decât alte produse.

Citeste si:  Calculele politice ale arestării lui Ratko Mladic

S-a descoperit că, în anul 2000, SUA l-a avertizat pe Jean-Claude Mas, fondatorul companiei PIP, de aproximativ 11 abateri de la „bunele practici de fabricaţie” la fabrica PIP din sudul Franţei. Compania PIP a fost informată că implanturile saline erau „alterate” cu un deceniu înainte să intre sub controlul autorităţilor europene de reglementare pentru implanturile de silicon, însă nu au luat nici o măsură în acest caz şi au continuat să vândă produsele în întreaga lume.

În jur de 40.000 de femei din Marea Britanie au astfel de implanturi, iar în Franţa peste 30.000 de femei au apelat la implanturile cu silicon PIP.

Citeste si:  Irlanda: O doctoriţă cu studii în România a fost eliminată din registrul medicilor

PIP, la un moment dat cea de-a treia firma din lume ce fabrica implanturi de silicon, se află în faţa acuzaţiilor potrivit cărora a folosit silicon industrial în unele din implanturi. Există temeri conform cărora, acestea ar putea provoca probleme grave de sănătate dacă se sparg sau crapă. Se pare că în întreaga lume peste 300.000 de femei ar putea fi afectate.

Temerile au apărut în urmă cu 18 luni, atunci când chirurgii au observat că aceste implanturi se rupeau mult mai repede decât cele ale altor mărci, iar în urma unei investigaţii realizate de către autorităţile reglementate produsele companiei PIP au fost scoase de pe piaţă.

Citeste si:  Chişinău: Hotărârea Curţii Constituţionale va avea efecte negative asupra AIE

Gelul din aceste produse pot provoca apariţia unei forme de cancer numite celulă limfatică anaplastică mare (ALCL), din cauza căreia o femeie din Franţa a murit, iar alte şapte femei suferă de această boală.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close