Guvernul grec promite 150.000 de noi locuri de muncă la începutul anului viitor

Guvernul interimar de coaliţie de la Atena a promis crearea a 150.000 de locuri de muncă în primul trimestru al anului viitor, precum şi aplicarea unor programe sociale, în încercarea de a atenua efectele crizei financiare acute care a adâncit recesiunea şi a crescut şomajul.

Primul ministru Lucas Papademos a anunţat miercuri că Biserica Ortodoxă a Greciei şi autorităţile locale vor fi implicate într-un efort comun, ale cărui costuri vor ajunge la aproape 900 milioane de euro. „Criza şi şomajul au lovit mii de familii, care trec prin încercări grele, mai ales în această perioadă a anului. Este de datoria noastră să le sprijinim şi să întărim solidaritatea socială”, a declarat premierul, după o şedinţă de guvern la care a asistat şi arhiepiscopul Atenei, Hieronymos.

Citeste si:  Cursul a trecut din nou peste pragul de 4,5 lei/euro

Măsurile de austeritate aplicate de fostul guvern socialist, în schimbul planului de salvare internaţional de 110 miliarde de euro, au adâncit recesiunea în Grecia, unde economia se îndreaptă spre al patrulea an consecutiv de contracţie, iar şomajul a atins în septembrie nivelul de 17,5%.

Noul efort de creare de locuri de muncă va implica mai ales activităţi pentru comunitate, iar autorităţile locale vor primi fonduri pentru a angaja şomeri, inclusiv 5.000 de persoane cu vârste între 55 şi 64 de ani.

Citeste si:  Senatorii au votat pentru deblocarea posturilor bugetate din sistemul public

Miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului, Pantelis Kapsis, a declarat că mandatul actualului guvern va fi extins de la mijlocul lunii februarie până la sfârşitul lui martie, pentru finalizarea negocierilor cruciale privind restructurarea datoriei, înaintea alegerilor legislative anticipate.

„Este clar că negocierile asupra PSI /Private Sector Involvement, operaţiunea de ştergere a unei părţi a datoriei – n.red./ şi aplicarea celui de-al doilea plan de ajutor european nu se vor încheia decât la sfârşitul lui martie. După sfârşitul lui martie, vom intra într-o perioadă preelectorală”, a indicat Kapsis, la televiziunea privată Ant1, potrivit agenţiei France Presse.

Citeste si:  România - locul I în Europa Centrală ca număr de insolvenţe

Marţi seara, ministrul de finanţe Evangelos Venizelos a afirmat că, „dat fiind climatul persistent de incertitudine în zona euro, care înrăutăţeşte şi mai mult situaţia economiei elene, alegerile ar trebui să aibă loc după Paştele ortodox /15 aprilie/, spre sfârşitul lunii aprilie”.

Guvernul Papademos a fost format luna trecută, cu mandatul de a aproba un nou plan internaţional de salvare de 130 miliarde de euro, de a aplica reformele amânate şi de a negocia ştergerea a 100 miliarde de euro din datoria privată a Greciei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close