EUR
4,86 RON
(-0.3%)
USD
4,37 RON
(-0.12%)
GBP
5,43 RON
(-0.76%)
CHF
4,54 RON
(-0.17%)
BGN
2,48 RON
(-0.25%)
BYN
1,81 RON
(-0.22%)
CAD
3,19 RON
(-0.65%)
RSD
0,04 RON
(-0.29%)
AUD
2,94 RON
(-1.16%)
JPY
0,04 RON
(-0.23%)
CZK
0,18 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.14%)

Investitorii privaţi vor primi 30% din chiriile pe locuinţele ANL

Investitorii privaţi care vor participa la construcţia de locuinţe în parteneriat public-privat cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) vor primi 30% din chiriile încasate de la locatarii din respectivele imobile, potrivit unei ordonanţe de urgenţă publicate joi, 29 decembrie 2011, în Monitorul Oficial.

Ordonanţa de urgenţă, care modifică Legea 152/1999 privind organizarea şi funcţionarea ANL, stipulează că sumele încasate din închirierea locuinţelor ANL se distribuie în proporţie de 50% ca venit la bugetul de stat, 20% către Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi 30% către investitorul privat.

De asemenea, ordonanţa prevede explicit că după expirarea contractului de închiriere iniţial de cinci ani, chiriaşilor care au împlinit vârsta de 35 de ani li se prelungeşte cu un an contractul, prin recalcularea chiriei.

Chiria va acoperi cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii, impozitele pe clădiri şi pe teren, recuperarea investiţiei, în funcţie de durata normată, precum şi un profit supus negocierii între părţi.

OUG adoptată joia trecută de Guvern permite Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, să construiască locuinţe pentru închiriere, prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrări publice.

Astfel, statul va putea răspunde numărului mare de cereri de locuinţe pentru închiriere existente la nivel naţional, în condiţiile în care fondurile publice sunt insuficiente, dezvoltându-se în acelaşi timp fondul de locuinţe destinate închirierii care aparţin domeniului public al statului.

Terenurile destinate construirii acestor locuinţe aparţin domeniului public al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale şi vor fi transferate în folosinţa gratuită a ANL pe întreaga durată de existenţă a construcţiilor realizate prin acest program. În program vor putea fi preluate şi construcţiile nefinalizate, aflate în diferite stadii de execuţie, pentru includerea lor în circuitul public.

Implementarea şi derularea programului se realizează prin încheierea contractelor de concesiune lucrări publice. În acest sens, ANL răspunde de îndeplinirea tuturor etapelor necesare demarării procedurii de achiziţie publică şi atribuirea contractului de concesiune, durata unui astfel de contract fiind, în general, de circa 20 de ani.

Contractul de concesiune lucrări publice se atribuie conform prevederilor legale în vigoare. În cadrul contractului de concesiune, finanţarea obiectivului de investiţie este asigurată de investitorii privaţi.

Aceştia urmează a primi în contrapartida locuinţelor realizate o cotă-parte din chiriile încasate, însoţită de plăţi unitare periodice, care urmează a fi rambursate de ANL din surse de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Locuinţele vor fi exploatate de agenţii economici, conform contractelor de concesiune încheiate.

Repartiţia locuinţelor se va face la nivel local, contractele de închiriere urmând a fi încheiate de ANL. Beneficiarii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, cumulativ, iar criteriile de ierarhizare a cererilor sunt cele folosite şi în prezent în programul ANL de construcţie de locuinţe pentru tineri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata