EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Analiza chimică a apelor minerale din comerţ: două sortimente depăşesc limita de toxicitate!

– Calitatea apelor minerale (plate sau carbogazoase) depinde de conţinutul reziduului fix, care nu se referă la impurităţi, ci la nivelul de săruri minerale. Cele mai bune sunt apele slab mineralizate sau plate, întrucât pot fi consumate nelimitat.

– Apele puternic mineralizate trebuie consumate doar la recomandarea medicului, întrucât pot provoca probleme renale şi biliare. O analiză a 20 de mărci de apă minerală din comerţ, efectuată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului, vă ajută să alegeţi cele mai bune sortimente.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania a realizat in mod independent si impartial analize pe apele minerale disponibile pentru consumatorii din Romania spre consum.
Aceste analize s-au realizat intr-un laborator din Romania, acreditat RENAR pentru analize de indicatori de calitate ai protecţiei mediului din probe de ape, sol, deşeuri, nămoluri, emisii şi imisii în aer. Laboratorul este de asemenea acreditat de catre Ministerul Sanatatii pentru monitorizarea de control a apei potabile.

Au fost selectate de pe piata 20 de marci de ape minerale dupa cum urmeaza:

 •     Bilbor – apa minerala naturala carbogazificata;
 •     Poiana Negri – apa minerala naturala, natural carbogazoasa;
 •     Aqua Carpatica – apa minerala naturala carbogazificata;
 •     Izvorul Minunilor – apa minerala naturala carbogazificata Stana de Vale;
 •     Keia – apa minerala naturala carbogazificata;
 •     Dorna – apa minerala naturala carbogazificata-Poiana Vinului;
 •     San Benedetto – acqua minerale naturale Oligomiinerale-Frizzante;
 •     Carpatina Forte – apa minerala naturala carbogazificata-Izvorul Tosorog;
 •     Roua muntilor – apa minerala naturala carbogazificata sursa S1 si S2 Covasna;
 •     Biborteni Forte – apa minerala naturala carbogazificata sursa Biborteni;
 •     Stanceni – apa minerala naturala carbogazificata  Sursa Stanceni;
 •     Hera – apa minerala naturala carbogazificata  -apa minerala din Muntii Apuseni
 •     Tusnad – apa minerala naturala carbogazificata  Sursa Tusnad Nou;
 •     Bucovina – apa minerala naturala carbogazificata  Sursa F2-Rosu-C7-Secu;
 •     Borsec – apa minerala naturala , natural carbogazoasa;
 •     Buzias – apa minerala naturala carbogazificata- Forte  Sursa F2bis Buzias;
 •     Perla Harghitei – apa minerala naturala imbogatita cu CO2 de la sursa-Sancraieni;
 •     Evian – apa minerala naturala necarbogazoasa (plata) Sursa Evian Spring Loc de origine Evian-les Bains Franta;
 •     Perrier – apa minerala naturala carbogazoasa imbogatita cu CO2 de la sursa Producator Nestle Waters Franta;
 •     Vittel – apa minerala naturala necarbogazoasa (plata) Sursa Bonne Source Franta

 Rezultatele acestor teste au fost dupa cum urmeaza:

 •     Apă oligominerală sau slab mineralizată (are cel mai mic conţinut de reziduu – mai puţin de 500 mg/l; este recomandată pentru hidratarea zilnică) – rezidul fix sub 500 mg/L – Stânceni (441 mg/L), Vittel (419 mg/L), Perrier (370 mg/L), Evian (306 mg/L) şi Hera (98,3 mg/L).
 •     La categoria foarte slab mineralizată – rezidul fix sub 50 mg/L – nu se încadrează nici un sortiment.
 •     Apă puternic mineralizată – rezidul fix peste 1500 mg/L – Perla Harghitei (3330 mg/L), Tuşnad (1760 mg/L) şi Borsec (1510 mg/L)
 •     Sulfatată – conţinut de sulfaţi peste 200 mg/L – nu se încadrează nici un sortiment.
 •     Clorurată – conţinut de cloruri peste 200 mg/L – Tuşnad (284 mg/L)
 •     Calcică – conţinut de calciu peste 150 mg/L – Borsec (341 mg/L), Dorna (276 mg/L), Aqua Carpatica (250 mg/L), Biborţeni (203 mg/L), Tuşnad (201 mg/L), Poiana Negri (195 mg/L), Bilbor (152 mg/L)
 •     Magneziană – conţinut de magneziu peste 50 mg/L – Borsec (83,6 mg/L), Tuşnad (70,2 mg/L) Aqua Carpatica (61 mg/L) şi Biborţeni (59,1 mg/L)
 •     Sodică – conţinut de sodiu peste 200 mg/L – Tuşnad (243 mg/L)
 •     Corespunde pentru regim sărac în sodiu – conţinut de sodiu sub 20 mg/L – Izvorul Minunilor (1,25 mg/L), Hera (1,46 mg/L), Keia (1,46 mg/L), Aqua Carpatica (4,34 mg/L), San Benedetto (5,52 mg/L), Evian (6,35 mg/L), Vittel (6,96 mg/L). Perrier (10,9 mg/L), Carpatina Forte (14,1 mg/L) şi Bucovina (18,2 mg/L).

Pentru indicatorul pH avem unele sortimente care au o aciditate mai mare (pH mai mic de  5 – valoare acceptată ca normală pentru o apă potabilă): Izvorul Minunilor (pH = 4,81), Keia (pH = 4,92) şi Hera (pH = 4,87). Această aciditate se datorează dioxidului de carbon adăugat în exces. „Sub presiunea acidului se comprimă diafragma pe inimă”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.


La capitolul toxicitate se remarcă faptul că majoritatea sortimentelor se încadrează în cerinţele Normei tehnice care reglementeaza piata apelor minerale.
Avem însă şi depăşiri :

 • Pentru indicatorul Nitriţi  sortimentul Buziaş este la limită cu o valoare de 0,11 mg/L pentru o concentraţie maximă admisă de 0,1 mg/L. La acest indicator se remarcă valori sub limita metodei pentru majoritatea sortimentelor.
 • Pentru indicatorul Bariu sortimentul Tuşnad prezintă o valoare de 1,69 mg/L când valoarea concentraţiei maxime admise este de 1 mg/L.

 

Ape sănătoase versus ape toxice

 • Ape plate (<500 mg/l reziduul fix)-recomandate pentru consum nelimitat Hera-98,3 mg/l, Evian-306 mg/l, Perrier-370 mg/l, Vittel-419mg/l, Stânceni-441mg/l
 • Ape puternic mineralizate (>1500mg/l)- trebuie consumate cu preacauţie Perla Harghitei (3330 mg/l), Tuşnad (1760 mg/l), Borsec (1510 mg/l)
 •     Ape sodice (> 200 mg/l sodiu) – risc de boli renale şi cardiovasculare Tuşnad (243 mg/l)
 • Ape cu conţinut sărac în sodiu (<20 mg/l) Izvorul Minunilor (1,25mg/l), Hera şi Keia (1,46mg/l), Aqua Carpatica (4,34 mg/l), Evian (6,35 mg)
 • Ape toxice, cu conţinut mare de nitriţi (>0,1 mg/l) – Buziaş (0,11 mg/l)

CITITI SI

Nitriţi, nitraţi şi apa noastră cea de toate zilele

LECŢIA DE SĂNĂTATE: Reţeta “beţi multă apă!” are nevoie de o completare esenţială

 

Citește și
10 Comentarii
 1. Eugen spune

  eu am constatat ca multi vand apa de calitate proasta , asa ca am facut un rezervor in pivnita dintrun butoi de 120 l plastic alimentar si inca unul la fel cu care aduc apa de la munte dintrun izvor care iese din stanca si are apa testat buna, si umple cu un furtun curat butoiul din pivnita lunar cu apa de munte, am introdus o pompa submersibila de rulota de 12 v in bazin si imi vine apa curata si la temperatura de 12 grade in casa pe un robinet doar pentru apa de baut, apasind butonul care actioneaza pompa, robinetul este deschis tot timpul, apa nu ramane pe teava dupa folosire se reintoarce in rezervor, pentru alimentarea pompei am folosit un UPS vechi de la calculator, din care am scos de pe bateria de 12 v 2 fire, asa chiar daca se intrerupe curentul am apa de baut. Apa are temperatura constanta de 12 grade vara si iarna care consider ca este chiar buna de consum.

 2. pop spune

  frumos articol !!! ar trebui si un tabel cu valori , minime si maxime , ca sa intelegem mai usor ; ce e bun si ce e rau

 3. fusaru spune

  Pretul apelor imbuteliate nu trebuie sa aiba o fundamentare ?Este lasat sa fie reglat numai de catre piata?Cred ca o sa renunte toti la alte treburi si o se apuce de vindut apa(macar daca ar fi de ploaie ar contine mai putine saruri,nitriti,nitrati,coli,etc.Pina cineva o sa se sesizeze,dati-i batai baieti ….si eventual mai mariti si pretul caci romanul inghite orice!

 4. cristi spune

  De ce nu se face test si pe „apa demineralizata” sau apa distilata, de se vinde la peco si la raionul de auto din supermarketuri?
  Cred ca aia bate la fund Evian, nu?

  1. Olesea spune

   Apa demineralizata nu este potabila si imbutelierea ei este interzisa. Nu comparati o apa premium clasa, precum e Evian cu o apa tehnica

 5. Gigi spune

  Un articol ce trebuie sa-l vada in general toata lumea. Era bine daca se enumerau toate denumirile de apa minerala existente in comert, deoarece populatia le foloseste in general pe toate, fiecare selectandu-si apa care crede el ca e mai buna, fara a sti ceva date despre calitatea apei selectate. La fiecare sa sa fie trecut minimul de date a calitatii apei. Cred ca o informare mai corecta a populatiei ar fi foarte bine venita, reducandu-se astfel consumul dupa ureche si implicit aparitia pe piata a tot felul de denumirii si firme fantoma.

 6. noraa spune

  Da asa cred si eu, este un articol excelent… Din pacate cultura apei la nivel european in general este aproape inexistenta. De 7 ani tot masor apele in zona in care traiesc si am dat de o apa de izvor cu pH-ul de 8. Are un gust placut si provine din poalele unui deal impadurit. Pe lűnga aceasta bem doar apa alcalina Perla Moldovei, cu pH-el de 8,8. Apa mai slaba calitativ nu consumam in nici un caz… Ne simtim foarte bine si e o placere sa consumi aceste ape.

 7. titi spune

  nu se vorbeste nimic despre apa dela herculane care o gaseti greu si In magazine ,ce filtraza canile cu filtru ,apa este mai buna ca apa din comert.

 8. Filip spune

  Sa nu cadem in cealalta extrema, adica sa ajungem la concluzia ca sifonul cinstit este cel mai bun ca nu are sediment.
  Ideea este ca apele puternic mineralizate nu trebuie sa fie singurele consumate. Daca le consumi 1/3 sedimentul e sub 1000. Poti sa bei si ceaiuri, sucuri de fructe, apa filtrata, compot si mai sunt si lichidele din ciorbe, fructe.
  Insa parerea mea e ca daca tot bei o apa minerala, e bine sa fie chiar minerala.
  Eu am consumat 7 ani Tusnad si am incercat sa trec pe Poiana Negri, insa mi se pare ca aia de la chiuveta, prea diluata. M-am simtit bine si imi place Valea Brazilor , care e tot puternic mineralizata, are mai mult potasiu si mai putine cloruri decat Tusnad. Iar rinichii mi-i protejez diversificand ca pepene, ceaiuri, bere, compoturi.

 9. Radu Popp spune

  Orice apa plata,ar trebui sa aiba inscris pe eticheta ph-ul,avand in vedere ca,corpul uman este bazic,(ph-ul 7,4).Deci apa plata pe care o consumam,ar trebui sa aiba un ph mai mare de 7,4.Ceea ce este sub 7.4 este acid si,este contraindicat consumul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata