EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(-0%)
GBP
5,73 RON
(+0.05%)
CHF
4,52 RON
(+0.03%)
BGN
2,45 RON
(0%)
BYN
2,00 RON
(+0.42%)
CAD
3,34 RON
(-0.01%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,93 RON
(+0.11%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,19 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

Margaret Thatcher aşezată la masă cât mai departe de un comunist francez

Anturajul „Doamnei de Fier” a vegheat, în cursul unui dejun franco-britanic, în 1981, ca premierul britanic Margaret Thatcher să fie aşezată la masa convorbirilor ” cât mai departe posibil” de un ministru comunist francez, potrivit unor arhive date publicităţii vineri la Londra, informează AFP.

Dejunul de lucru, la care urmau în special să participe preşedintele socialist François Mitterrand, ministrul transporturilor, comunistul Charles Fiterman şi dna Thatcher, era organizat în Downing Street, în septembrie 1981, la câteva luni de la intrarea comuniştilor în guvernul francez.

„Problema unor subiecte sensibile nu este insurmontabilă”, se arată într-o notă interne britanică din 3 septembrie 1981, care a ajuns în atenţia publicului după 30 de ani. „S-ar putea de exemplu să-l aşezăm pe dl Fiterman cât mai departe posibil de premierul britanic şi de preşedintele Mitterrand”.

Această propune a survenit în contextul în care Charles Fiterman era cel mai important membru al delegaţiei franceze ce-l însoţea pe Mitterrand şi la masa convorbirilor urma să fie dezbătut proiectul privind construirea tunelului pe sub Canalul Mânecii.

Dna Thatcher „m-a impresionat prin claritatea sa, determinarea sa”, a afirmat Charles Fiterman. „Doamna de Fier s-a dovedit foarte economă în Downing Street”, potrivit arhivelor dezvăluite vineri.

În momentul instalării în Downing Street, în 1979, valoarea totală a lucrărilor a fost evaluată la 1.836 de lire. Era prevăzut să cheltuiască în special 19 lire pentru masa de călcat, 464 lire pentru înlocuirea cearşafurilor şi a pernelor şi 209 lire pentru veselă.

O sumă „imposibil de crezut”, a apreciat într-o notă un asistent al fostului premierului britanic. „Absolut” i-a răspuns dna Thatcher. „Pot să folosesc propriile lucruri şi propria veselă. Voi plăti pentru masa de călcat şi alte lucruri. Avem suficiente cearşafuri pentru singura cameră pe care o utilizăm”, a adăugat Margaret Thatcher în nota semnată cu iniţialele „MT”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata