Unii mai bugetari ca alţii

– Anul acesta, fericiţii titulari a una suta şaizeci posturi de conducere şi execuţie din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură vor primi majorări salariale medii de 50%, potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului aflat în curs de avizare. Şi aceasta, desigur, în condiţiile măsurilor de austeritate luate de Guvern, care au afectat până şi pensionarii români, ale căror venituri au fost “tunse” de guvernanţi – lucru de neimaginat în ţări aruncate pe hartă mai spre apus.

Prin această nouă iniţiativă, un angajat APIA vizat de proiectul în cauză va primi în plus, după aprobarea acestui act normativ, 2.509 lei pe lună, sumă care se va adăuga astfel unei medii de 5.000 lei, faţă de care cei 2500 reprezintă jumătate, corect?

Eeei, cu 7.500 de lei, mai vii de-acasă la serviciu, nu-i aşa? Vorba alintaţilor regimului pedelist, te mai dai jos din pat, ai? Şaptezeci şi cinci de milioane de lei vechi pe lună chiar reprezintă ceva, parcă nu-s bătaia de joc a celorlalţi bugetari cu lefuri de şapte milioane şi ceva, ori şapte sute şi-o ţâră, pe stil nou, adică de zece ori mai mici.

Dar să nu uităm, cei o sută şaizeci sunt aleşi pe sprânceană, ei sunt crema bugetarilor, “oamenii cu cele mai mari realizări din minister”, după cum zice onor dom’ ministru Valeriu Tabără. E musai ca aceştia să simtă recunoştinţa statului, care, prin atitudinea unor reprezentanţi ai autorităţilor sale, se vede plasat, încă o dată, în rolul de mumă pentru unii şi ciumă pentru alţii.

Mai mult, unii salariaţi ai  Ministerului Agriculturii şi ai instituţiilor aflate în subordine vor fi anul acesta chiar mai năpăstuiţi, căci, după cum afirmă senin ministrul Tabără, în 2012 nu se vor mai acorda prime, probabil pentru a contrabalansa măcar parţial efortul bugetar orientat spre cei o sută şaizeci de magnifici, care oricum nu erau de plâns cu salariile lor de cincizeci de milioane de până acum.

Dar e vorba, după cum încearcă să ne convingă domnul ministru, numai de oamenii care se bucură de calificative “foarte bine”. Un lucru lăudabil de altfel, dacă n-am cunoaşte – altfel deloc greu de bănuit – cum sunt dictate politic sau pur şi simplu “peceristic” (Pile, Cunoştinţe, Relaţii, ce credeaţi?) aceste simple adnotări pe nişte hârţoage fără valoare. Care şefuleţ îndrăzneşte să aplice alt calificativ decât cel maximum unui pilos? Omului de încredere al şefului ăl mare?

Şi uite aşa, unii devin mai bugetari decât alţii… Să mai reţinem însă că majorările acestea salariale vin pe fondul tensionat al diminuării plăţilor către agricultori, care, de bine de rău, sunt factori de producţie.

Ar fi putut foarte bine domnul ministru sau autorul proiectului de hotărâre de Guvern, care-o fi el, să propună ca fondul de 4.818.000 lei (patruzeci de miliarde vechi) aruncat pe fereastră în acest mod să constituie o bază de premiere a celor mai bune proiecte de dezvoltare a agriculturii, adică să se transforme într-un stimul real al investiţiilor în agricultură, în dezvoltarea rurală, după cum – lipsit de o temeinică bază reală – se mai numeşte instituţia aceasta.

Deci luăm samavolnic din banii pensionarilor, dar acordăm suplimentări nesimţite la salarii de nababi? Tăiem salariile profesorilor, dăm legi ce resping hotărârile judecătoreşti definitive prin care aceştia îşi câştigă în instanţă drepturile salariale şi amânăm plata acestora pentru 2016, dar acordăm majorări nesimţite din 2012 la o mână de şmecheri, da?

Căci pentru nişte bugetari, cele 50 de milioane de lei vechi, suplimentate cu alte 25 de milioane mi se pare ceva de domeniul ştiinţifico-fantasticului, nu numai în epoca actuală, dar şi chiar înainte de Marea Hăcuială. Pentru mine, o asemenea măsură e aproape la fel de “constructivă” ca aceea privind închiderea spitalelor şi a şcolilor, simultan cu acordarea de stipendii pentru construirea de biserici.

De douăzeci şi ceva de ani, guvernele româneşti dovedesc o totală şi perpetuă inconsecvenţă, luând măsuri care se bat cap în cap. Păi, ori e austeritate, ori nu, ce Dumnezeu? Pe aceşti bugetari plătiţi regeşte nu-i vede preşedintele Băsescu şi acoliţii lui de la guvernare? Aceştia nu fac parte din categoria graşilor de două sute de kilograme? Poate nu. Or fi de trei sute, atunci?

Cred cu tărie că premierea celor mai buni producători agricoli ar fi fost de preferat în locul soluţiei alese de ministru, dar uit mereu că suntem în ţara în care totul e ciolanul. Ciolanul gros, mustind de zeamă şi plin de cărniţă fragedă şi aromată. Ţara în care cel care ajunge la putere e musai să-şi faţă maţul rangă, să-i ajungă cât o trăi şi să asigure şi viitorul urmaşilor, pe vreo două-trei generaţii măcar. Feriţi-vă: vremurile lui Dinu Păturică sunt iarăşi peste noi!

Ion SCUTARU

Citește și
3 Comentarii
  1. ifusaru spune

    Oare sa fie suficienti aceasta marire de salarii pentru a-i determina pe cei in cauza sa renunte la spaga pe care o iau de la oricine nu poate fi stapin pe el si a-si sustine cauza?

  2. Rosangela spune

    Multam. Asta e poceirt de roman, daca voi apuca sa-l finalizez vreodata, vei fi primul care va afla. Stie-ma bunul Dumnezeu daca. Prea m-a alungat in raiul paganilor, in ultimul timp.Dancus

  3. elena spune

    d-le Ion Scutaru,m-a revoltat art. pe care l-am citit.Fiica mea lucreaza la APIA din anul 2005 .O sa ma refer la venitul ei net,pentru ca nu stiu exact salariul brut.A inceput cu salariu de 600 sau putin peste 600 lei.Acum venitul ei net este de apox.1100 lei.Are un copil de 6 ani,este singura.Intretinerea pe luna decembrie a fost de 688 lei,nu mai enumerez si alte utilitati.Azi am luat copilul de la gradinita si mi-a spus ca l-au strans chiloteii si m-am dus cu el direct la un magazin si i-am cumparat 3 perechi de chilotei.Eu si sotul meu suntem pensionari cu pensii care trec putin de 1000 lei,o ajutam cat putem,ii ascund neajunsurile mele si ma straduiesc sa il bucur pe copil cu cat pot.Ori nu sunteti informat,ori nu trebuia sa-i bagati pe toti salariatii in aceeasi oala.Nu stiu ce salarii au cei cu functii de conducere.Vorbiti de spaga,va spun cu toata sinceritatea ca fiica mea nu a venit macar odata cu o ciocolata sau cu o bomboana.Cu astfel de publicatii starniti,invidia si ura intre oameni pe nedrept si este dureros.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata