Teodor Baconschi: Relaţiile dintre România şi Austria sunt excelente

Relaţiile dintre România şi Austria sunt excelente şi se dezvoltă pe o bază deja solidă, afirmă ministrul român de externe Teodor Baconschi într-un articol publicat în ediţia dedicată României a revistei Cercle Diplomatique et Economique International, ce conţine o serie de articole despre economia, cultura şi turismul Românie, oferind astfel o privire de ansamblu asupra actualei situaţii din ţara noastră.

Relaţiile dintre România şi Austria reflectă o legătură strânsă la nivel politic ce are la bază atât raporturile istorice şi culturale, cât şi un nou parteneriat la nivel european dedicat promovării unor chestiuni proprii Europei Centrale şi de Est, subliniază ministrul român de externe.

Împărtăşind o serie de interese regionale şi europene comune, România şi Austria au colaborat îndeaproape, în special în ultimii ani, în domeniul iniţiativelor europene, subliniază Teodor Baconschi, adăugând că cele două state au depus în acest context eforturi şi pentru extinderea şi consolidarea Uniunii Europene, precum şi pentru asigurarea dezvoltării economice şi a stabilităţii politice în regiunile de est ale UE.

Citeste si:  Ce afaceri deschid elveţienii în România?

În contextul dificil actual provocat de criza financiară, susţinem dezvoltarea instituţională, economică şi socială durabilă a UE, notează Teodor Baconschi în articolul pe care îl semnează în revista austriacă.

O dovadă recentă a beneficiilor unei cooperări strânse între Austria şi România este Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, iniţiată de cele două state, exemplifică şeful diplomaţiei române, exprimându-şi speranţa ca, prin implementarea de proiecte în cadrul acestei strategii, cooperarea dintre cele două state să devină şi mai strânsă şi mai activă.

În pofida contextului economic dificil din ultimii ani, Austria rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali şi investitori ai României, subliniază Baconschi, adăugând că în acelaşi timp, România a slujit drept poartă de intrare către est pentru nenumărate companii austriece, în special în regiunea Mării Negre.

Citeste si:  Mario Draghi: Mecanismul care se va ocupa de închiderea băncilor cu probleme ar trebui să intre în vigoare până în 2015

Anul trecut, volumul total al investiţiilor directe austriece în economia românească a depăşit şapte miliarde de euro şi aproape 100.000 de români au fost angajaţi de companii cu capital austriac. Merită de asemenea luat în calcul şi faptul că în 2010, comerţul

bilateral s-a ridicat la peste 27 de miliarde de euro. Potrivit ministrului, România rămâne fidelă angajamentului de a aprofunda dialogul economic şi politic cu Austria îndeosebi în domenii cheie precum energia, mediul înconjurător, agricultura, turismul şi absorbţia fondurilor europene, dar şi cooperarea politică la nivel european.

Citeste si:  BBC acuzată că a făcut un ''gest de prost gust'' începând să întocmească necrologul lui Tony Blair...

Ministrul român de externe îşi încheie intervenţia în Cercle Diplomatique et Economique International, revistă independentă dedicată corpurilor diplomatice, organizaţiilor internaţionale, dar şi societăţii, politicii, economiei, modei şi culturii, cu o invitaţie cordială adresată cititorului de a vizita România.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close