Teodor Baconschi: România va continua dialogul constructiv în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen

România va continua dialogul constructiv cu toţi partenerii în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, a afirmat ministrul român de externe Teodor Baconschi într¬un interviu acordat revistei austriece Society.

Sprijinul majoritar pentru aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen manifestat în septembrie în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne/JAI/ şi noua rezoluţie a Parlamentului European adoptată la 13 octombrie 2011, ce susţine aderarea celor două state, sunt o dovadă a atitudinii pozitive a partenerilor noştri faţă de acest obiectiv, a afirmat Teodor Baconschi, exprimându-şi speranţa că Olanda şi Finlanda vor acorda atenţie acestui mesaj al Bruxellesului şi vor adopta o atitudine constructivă, întrucât îndeplinirea cerinţelor din acquisul Schengen de către România şi Bulgaria nu poate fi pusă sub semnul îndoielii.

România va continua dialogul constructiv cu toţi partenerii săi întrucât, până la urmă, Uniunea Europeană presupune dialog şi cooperare sinceră. Fiind un membru nou al UE, valorile şi regulile Uniunii sunt încă proaspete pentru România, a spus şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

Crearea unei Regiuni Estice stabile, paşnice şi prospere este de un interes strategic deosebit pentru România, a afirmat Teodor Baconschi în acelaşi interviu, referindu-se la iniţiativa Sinergia Mării Negre.

Şeful diplimaţiei române consideră că întărirea relaţiilor UE cu vecinii săi şi consolidarea rolului Uniunii în această regiune reprezintă una dintre priorităţile principale ale politicii externe europene în anii ce urmează.

România îşi doreşte în acest sens întărirea şi aprofundarea cooperării cu toţi partenerii UE interesaţi de regiunea Mării Negre îndeosebi în cadrul Sinergiei Mării Negre şi Parteneriatului Estic. Obiectivele strategice ale României în regiunea Mării Negre sunt, potrivit şefului diplomaţiei române, consolidarea stabilităţii democratice a zonei, crearea unui climat prosper prin proiecte de cooperare regională cu partenerii UE şi o abordare comprehensivă în care să fie incluşi toţi actorii regionali importanţi.

Citeste si:  5 ani de la aderarea României la UE

România va continua să susţină dezvoltarea Sinergiei Mării Negre, dar şi cooperarea în cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră.

Trebuie să găsim modalităţi de a relaţiona Sinergia cu alte strategii europene deja existente, precum Strategia Europeană pentru Regiunea Dunării şi cea sugerată de Parlamentul European: Strategia Europeană pentru Regiunea Marea Neagră, este de părere Teodor Baconschi.

Potrivit şefului diplomaţiei române, o altă prioritate a României este dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu Republica Moldova, la baza acestei relaţii aflându-se doi piloni: sprijinul oferit de ţara noastră perspectivelor europene ale Republicii Moldova şi o cooperare bilaterală mai strânsă având la bază în primul rând istoria, limba, tradiţiile şi cultura comună a celor două state.

Progresele realizate de guvernul de la Chişinău din septembrie 2009 până în prezent au fost apreciate la nivel european şi confirmate pe parcursul summitului Parteneriatului Estic (29-30 septembrie) de la Varşovia, a afirmat Baconschi.

În mod evident, UE este singura alternativă viabilă pentru Republica Moldova, a subliniat oficialul român, adăugând că Bucureştiul va continua să susţină aspiraţiile europene ale Chişinăului în vederea obţinerii unei perspective clare de aderare, similară celei oferite statelor din Balcanii de Vest.

Citeste si:  La pas prin Bucureşti: Biserica Stavropoleos din Bucureşti

Solicitat să comenteze stadiul unui alt proiect de cooperare regională, respectiv Strategia Dunării, ministrul român de externe a afirmat că uriaşul potenţial al Dunării trebuie folosit în spiritul unei strategii verzi şi durabile, bazate pe cele mai noi elemente ale tehnologiei umane.

România, a subliniat Baconschi, administrează cea mai mare porţiune a fluviului şi a Deltei Dunării – un ecosistem unic în Europa – şi prin urmare, responsabilitatea deţinută de ţara noastră pentru dezvoltarea durabilă a întregului bazin dunărean este de o importanţă crucială.

În acest context, România, alături de Austria, a lansat un proces de consultare la nivel înalt ce a avut ca scop dezvoltarea unui proiect european mai mare, încununat de succes la 24 iunie 2011 prin adoptarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării de către Consiliul European.

România trebuie să-şi menţină angajamentul politic în această chestiune, a declarat Teodor Baconschi, adăugând că Strategia Dunării este una dintre cele mai importante iniţiative de cooperare regională din cadrul UE, incluzând nu numai state riverane europene, dar şi şase ţări care nu sunt membre UE.

Acest lucru demonstrează că adoptarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării şi implementarea ei contribuie la consolidarea cooperării transfrontaliere, transregionale şi transnaţionale, dar şi la procesul de integrare şi cooperare în Europa Centrală şi de Sud-Est.

Citeste si:  Guvernul alocă 800.000 de lei pentru manifestările de Ziua Naţională

Teodor Baconschi a subliniat că principalele priorităţi ale României în acest context sunt: investiţiile pentru îmbunătăţirea şi modernizarea sistemelor de navigaţie, transportul intermodal, protejarea mediului înconjurător, turismul şi proiectele culturale, dar şi transferul de cunoştinţe.

Luând în calcul faptul că din 1939 România a avut cel mai mare număr de nave fluviale dintre toate statele dunărene, este de o importanţă strategică pentru ţară noastră să recapete rolul tradiţional semnificativ deţinut în sistemul dunărean de navigaţie.

Sunt sigur că Dunărea poate sluji drept catalizator pentru cooperare şi prosperitate şi Europa Centrală şi de Est, a conchis Baconschi.

La întrebarea referitoare la angajamentele României în Afganistan, Teodor Baconschi a subliniat că Afganistanul rămâne în continuare o prioritate pe agenda NATO şi că România este un partener solid al Alianţei Nord Atlantice, care împărtăşeşte scopul alianţei de crea un climat de stabilitate în ţară şi de a eradica terorismul.

Contribuţia României la ISAF (forţa NATO din Afganistan) a fost una valoroasă în ceea ce priveşte protejarea populaţiei şi neutralizarea celulelor de insurgenţi, fapt ce nu ar fi putut fi realizat fără profesionalismul, devotamentul şi curajul soldaţilor români.

Teodor Baconschi a dat asigurări că trupele române vor rămâne în continuare staţionate în Afganistan alături de aliaţi, partenerii NATO şi guvernul afgan până la îndeplinirea angajamentelor asumate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close