Un e-mail critic declanşează un conflict în inima Bisericii scientologice

Un conflict mocnit din Biserica scientologică a răbufnit public în mod spectaculos, după ce o membră a clerului organizaţiei a făcut să circule un e-mail care critică sever atât stilul de conducere cât şi politicile financiare ale liderului său actual, David Miscavige, informează ziarul britanic The Independent, în ediţia de miercuri (04 ianuarie 2011).

E-mailul lui Debbie Cook, care a fost trimis unui număr de 12.000 de colegi scientologi la scurt timp după miezul nopţii de Anul Nou, susţine că Miscavige a adoptat un stil de conducere dictatorial, care este în contradicţie cu doctrinele stabilite de fondatorul bisericii, autorul de cărţi de science fiction, Ron Hubbard.

Cook a mai susţine că, după ce i-a succedat lui Hubbard, după moartea acestuia în 1986, Miscavige a devenit obsedat de strângerea de fonduri. Regimul său „a tezaurizať’ acum o rezervă de cash de peste un miliard de dolari, susţine Cook, şi a cheltuit alte zeci de milioane pe clădiri „opulente”, în prezent rămase în mare parte goale.

Citeste si:  Nataţie: Katie Ledecky a stabilit un nou record mondial la 800 m liber

Criticile lui Cook ating o coardă sensibilă, în contextul în care există numeroşi recenţi dezertori nemulţumiţi din biserică. Dar statutul ei extrem de respectat în lumea de obicei confidenţială a scientologiei îi conferă greutate printre membrii mai activi.

E-mailul, intitulat „Keep Scientology Working”, plin de jargon, argumentează că multe dintre politicile urmărite de Miscavige sunt în conflict direct cu principiile stabilite de Hubbard atunci când acesta a creat mişcarea în anii 1960 şi 1970.

Ea susţine în special că activităţile „extreme” de strângere de fonduri sunt acum „conduse din interiorul celor mai înalte eşaloane ale structurii scientologiei”, de o manieră care este în contradicţie cu scripturile fondatoare ale organizaţiei.

Deşi mulţi dintre membrii actuali au donat o mare parte din veniturile lor nete bisericii, Cook spune că Hubbard nu a aprobat niciodată donaţii individuale de peste 75 de dolari pentru statutul de membru pe viaţă.

Citeste si:  Periculosul joc al statului palestinian

De asemenea, fondatorul bisericii „nu a autorizat niciodată achiziţionarea de imobile opulente” de către conducere, a mai afirmat ea. În schimb, el a crezut că toţi banii strânşi de organizaţie trebuie să fie folosiţi imediat pentru a răspândi mesajul acesteia.

În prezent în vârstă de 50 de ani şi locuind în Texas, Cook a fost timp de trei decenii membră a „Sea Org”, echivalentul scientologic al clerului. În perioada 1999-2006, a fost reprezentantă de top a Sea Org la sediul general al bisericii, din Clearwater, în Florida.

Ulterior a urcat treptele ierarhiei iar în perioada 2006-2008 şi-a avut sediul în birourile din California. În această calitate a fost martora directă a stilului de conducere al lui Miscavige. Cook susţine acum că acesta subminează în mod deliberat controalele stabilite de Hubbard pentru a împiedica faptul ca cineva să obţină controlul complet asupra bisericii.

Citeste si:  În timp ce SUA şi Rusia îşi dispută supremaţia în Siria, tot mai mulţi civili îşi pied viaţa în luptele dintre rebeli şi forţele guvernamentale

În 2008, Cook a ieşit de pe statele de plată ale bisericii pentru a demara o firmă pe Internet împreună cu soţul ei. Dar a rămas un scientolog activ şi susţine că va rămâne „complet dedicată” convingerilor sale.

După circularea acestui e-mail, mai mulţi foşti „prieteni” au folosit pagina de Facebook a lui Cook pentru a anunţa că o vor „deferi” departamentului de „etică” al Bisericii scientologice. Un purtător de cuvânt al bisericii a spus: „Opiniile doamnei Cook reflectă o viziune măruntă, ignorantă şi neiluminată a lumii de astăzi.

Ele nu sunt împărtăşite de miile de scientologi care sunt făcuţi extrem de fericiţi de cele 27 de biserici noi ale noastre şi de ceea ce înseamnă ele pentru comunităţile pe care le servesc”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close