CIFRE despre locul de unde ar putea începe AL Treilea Război Mondial

– Iranul reprezintă ‘cea mai gravă ameninţare pentru pacea şi securitatea lumii’, a afirmat joi premierul canadian, Stephen Harper, comentând tensiunile din jurul Strâmtorii Ormuz, relatează AFP.

Cei de la Reuters au realizat un material în care au prezentat cele mai importante cifre despre Strâmtoarea Ormuz: pe aici trec zilnic 5 milioane de barili de petrol. Dacă Iranul decide s-o închidă, acest lucru ar avea un impact uriaș asupra comerțului din întreaga lume.

Din 27 decembrie, data la care Iranul a anunțat că ar putea închide strâmtoarea, până acum, prețul petrolului a crescut cu 2,5%.

Citeste si:  Premierul Boc solicită ANAF să verifice dacă majorarea preţului carburanţilor se regăseşte în profitul benzinarilor şi în impozite

Strâmtoarea Ormuz, prin care trece 40% din traficul maritim petrolier de pe glob, va fi închisă transporturilor de ţiţei în cazul sancţiunilor împotriva exporturilor iraniene de petrol, a avertizat un responsabil cu rang înalt.

Dacă Iran îşi pune în practică ameninţările de a bloca Strâmtoarea Ormuz, o rută vitală de tranzit pentru aproape o cincime din petrolul comercializat la nivel global, impactul ar fi imediat: analiştii spun că preţul petrolului ar începe să crească vertigions, cu 50 la sută sau chiar mai mult în câteva zile.

Citeste si:  Ce îi îngrijorează pe cei mai înţelepţi oameni ai planetei?

„Închiderea strâmtoarea Ormuz ar fi un act de război împotriva întregii lumi. Nu te poţi juca cu economia mondială şi să presupui că nimeni nu va reacţiona”, spune Sadad Ibrahim Al-Husseini, fost director de exploatare şi dezvoltare la comparia saudită Aramco, relatează Capital.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata