Criză de energie electrică în Germania: companiile operator germane fac apel la rezervele din Austria

Companiile germane operatoare de reţele energetice au început să aibă probleme cu asigurarea cantităţilor necesare de energie electrică, în condiţiile în care Germania a renunţat la energetica nucleară.

În final, companiile germane au fost nevoite să apeleze la rezervele centralelor electrice austriece, pentru a garanta o activitate stabilă a reţelelor energetice naţionale, notează cotidianul german Welt.

Potrivit publicaţiei germane, prima dată în timpul acestei ierni compania Tennet a fost nevoită să apeleze la rezervele austriece de energie electrică la 8-9 decembrie. În acelaşi timp, a fost pusă în acţiune centrala electrică din Granz, care funcţionează pe petrol. Informaţia a fost confirmată de Agenţia federală pentru electricitate, telecomunicaţii şi comunicaţii feroviare a Germaniei, BNetzA.

Citeste si:  Românii, al doilea cel mai mare grup de noi imigranţi în Germania în prima jumătate a anului

Agenţia se aştepta la probleme încă din această vară, iar acest lucru a determinat-o să pregătească staţii-rezervoare cu o capacitate de 1.075 de megavaţi în Austria şi de 1.000 de megavaţi în Germania. Înalţii funcţionari germani afirmau că aceste cantităţi vor fi suficiente pentru a trece de iarna rece fără soare şi vânt.

Însă, după cum s-a dovedit acum, Tennet, compania operator a reţelelor energetice din Germania, a făcut apel încă în decembrie la rezervele electrice din Austria, chiar dacă iarna nu era atunci atât de aspră.

Citeste si:  Italia: Încasări record pentru filmul în care apare şi românca Mădălina Ghenea

Reprezentanţii companiei au explicat această măsură prin intensitatea pe care au înregistrat-o rafalele de vânt în nordul ţării între 8 şi 9 decembrie, dar şi prin consumul ridicat de energie electrică din sudul Germaniei, în aceeaşi perioadă.

În condiţiile lipsei unor linii de transmisie electrică prin care energia ar fi putut fi reorientată din alte zone, acest lucru a determinat o supraîncărcare a reţelei energetice din Germania.

Situaţia s-a acutizat şi din cauza faptului că centrala electrică din Grundremmingen a fost parţial scoasă din exploatare din cauza înlocuirii neplanificate a câtorva elemente.

Citeste si:  Barroso încearcă să iasă din umbra lui Merkel

Pentru a diminua presiunea pe reţeaua energetică ce transportă electricitate din nordul în sudul ţării, trebuia majorată de urgenţă producţia de energie electrică în sud, unde înainte acest lucru era asigurat pr in intermediul centralelor nucleare.

În general, potrivit datelor furnizate de Tennet, din cauza schimbărilor din domeniul energetic, companiile din Germania sunt nevoite să apeleze din ce în ce mai des la măsuri extreme, pentru a asigura o aprovizionare normală a consumatorilor cu energie electrică, iar aceste măsuri costă milioane de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close