EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Revoluţia „şlapilor” din Indonezia

O pereche de şlapi ponosiţi au devenit simbolul prin care cei săraci din Indonezia protestează împotriva abuzurilor justiţiei, ca urmare a cazului unui adolescent în vârstă de 15 ani, condamnat la închisoare pentru a fi furat o pereche de sandale uzate de la un poliţist, informează vineri (06 ianuarie 2012) ziarul ABC.

Mai multe asociaţii pentru drepturile minorilor şi trei şcoli din ţară au lansat o colectă masivă de şlapi, de toate mărimile şi culorile, în semn de solidaritate cu acest minor şi pentru a critica sistemul judiciar abuziv cu cei slabi. Mii de indonezieni au decis să-şi depună, cu titlu personal, sandalele în faţa comisariatelor de poliţie din toata ţara pentru a-şi arăta indignarea.

„Lumea este supărată pe poliţie care nu ţine cont de copii şi îi trimite în faţa tribunalului pentru cazuri ca acesta”, a denunţat Budhi Kurniawan, purtătorul de cuvânt al de SOS Children”s Villages din Indonezia.

Încălţările astfel colectate vor fi trimise sergentului Ahmad Rusdi Harahap, deţinător al şlapilor furaţi care se confruntă, la rândul său, cu acuzaţia de abuz de autoritate după ce a lovit adolescentul împreună cu alţi doi colegi în timpul interogatoriului.

Cazul care a declanşat acest val de proteste datează din noiembrie 2010, când la Palu, capitala provinciei Celebes, un tânăr de 15 ani a furat de la agentul Harahap o pereche de şlapi albi purtaţi.

Minorul, identificat ca A.A.L., a fost lovit de cei trei poliţişti care investigau furtul şi pentru care este pasibil de cinci ani de închisoare. Până la urmă, judecătorii au decis ca minorul să nu intre la închisoare, dar l-au găsit vinovat de furt şi l-au plasat în custodia părinţilor.

Acest caz a devenit port drapel al situaţiei legale în care se află milioane de copii indonezieni care de la 12 ani pot fi judecaţi pentru cele mai mici infracţiuni în această ţară asiatică.

„În fiecare an, peste 7.000 de copii sunt judecaţi în Indonezia pentru infracţini minore, iar 90% dintre ei ajung să facă închisoare o perioadă de timp. Şi nu întâmplător toţi aceştia sunt săraci”, a explicat purtătorul de cuvânt al SOS Children”s Villages.

Cei care au organizat colecta au subliniat într-un comunicat că această acţiune a fost lansată pentru a elibera băiatul din „capcana unei justiţii nedrepte şi lipsită de conştiinţă”.

Potrivit datelor Comisiei pentru Protecţia Copiilor (KPAI) în fiecare an aproximativ 6.300 de minori ajung să facă închisoare alături de infractori adulţi.

„Mulţi dintre ei sunt arestaţi pentru delicte minore, precum furtul de mâncare sau de haine”, a subliniat purtătorul de cuvânt al KPAI, Herlina, care susţine că aceşti tineri au nevoie de „îndrumare şi de supraveghere acasă, nu de procese şi de şedere la închisoare”.

De la căderea dictatorului Suharto, în 1998, Indonezia a trecut printr-un proces de democratizare care s-a remarcat în libertatea de expresie, dreptul de vot şi alte progrese. Totuşi, sistemul judiciar rămâne marcat de multe greşeli care fac ca un simplu furt de şlapi să fie echivalat cu o faptă de viol sau chiar de terorism.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata