Yemen: Protestatarii cer eliberarea deţinuţilor politici

Zeci de mii de persoane au manfiestat vineri în Yemen cerând eliberarea militanţilor prodemocraţie arestaţi cu ocazia mişcării sociale împotriva preşedintelui Ali Abdallah Saleh, declanşată în urmă cu aproape un an în regiune, relatează AFP şi Xinhua.

În capitala yemenită Sanaa, dar şi la mitingurile organizate în 18 oraşe ale ţării, manifestanţii cereau libertate pentru deţinuţi.

Protestatarii susţin că persoanele arestate au fost ridicate de două servicii secrete, controlate de apropiaţi ai preşedintelui Saleh.

Conform unui acord de tranziţie politică semnat la 23 noiembrie, la Riad, preşedintele yemenit a fost de acord să părăsească puterea după alegerile prezidenţiale anticipate, prevăzute să se desfăşoare la 21 noiembrie, în schimbul acordării imunităţii pentru el şi familia sa.

Saleh, care conduce de 33 de ani ţara cu mână de fier, a predat puterea vicepreşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, singurul candidat la apropiatul scrutin, pentru un mandat de doi ani, în cadrul aceluiaşi document.

Majoritatea opiniei publice locale, lideri ai opoziţiei dar şi reprezentanţi ai puterii de la Sanaa sunt însă de părere că preşedintele Saleh, care şi-a anunlat recent o apropiată deplasare în SUA, nu intenţionează de fapt să renunţe şi se va crampona prin diferite metode de putere, notează şi AP.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata