D.Şova: Este inacceptabilă diferenţierea sistemului de vot sau a rezultatelor electorale în baza unor criterii etnice

Senatorul social-democrat Dan Şova este de părere că diferenţierea sistemului de vot sau a rezultatelor electorale în baza unor criterii etnice este inacceptabilă, se arată într-un comunicat transmis duminică .El a criticat iniţiativa europarlamentarului Laszlo Tokes, arătând că aplicarea ei contravine organizării democratice a sistemului politic.

„Reprezentarea politică a cetăţenilor nu poate avea loc decât în condiţiile egalităţii depline a votului.

Este inacceptabilă diferenţierea sistemului de vot sau a rezultatelor electorale în baza unor criterii etnice. Principiul echităţii spune că acelaşi sistem de votare şi acelaşi sistem de repartizare a mandatelor parlamentare se aplică tuturor preferinţelor exprimate de către cetăţeni, indiferent de etnia acestora”, a subliniat Dan Şova.

Dan Şova apreciază că Laszlo Tokes face dovada unui „umor involuntar” atunci când „propune să îi discriminăm pe români în raport cu minoritatea maghiară”.

„Lazslo Tokes dă dovadă finalmente şi de umor involuntar. După ce timp de 20 de ani reprezentanţii comunităţii maghiare din România, în numele grijii ca cetăţenii de etnie maghiară să nu fie discriminaţi, au reuşit să impună clasei politice româneşti un sistem de drepturi de o largheţe şi o generozitate nemaiîntâlnite în Uniunea Europeană, astăzi domnul Tokes ne propune să îi discriminăm pe români în raport cu minoritatea maghiară”, a adăugat senatorul PSD.

Dan Şova a indicat că dezbaterea asupra sistemului electoral rămâne în continuare legitimă şi oportună.

„Este important însă ca toţi cetăţenii să voteze la fel – este hilar ca românii să voteze în circumscripţii uninominale, iar cetăţenii de etnie maghiară să fie reprezentaţi în baza unui sistem proporţional”, a mai spus Dan Şova.

Senatorul social-democrat susţine că sistemul de vot propus de Laszlo Tokes reprezintă „nu doar discriminarea românilor în raport cu cetăţenii de etnie maghiară, dar şi o discriminare pozitivă a minorităţii maghiare în raport cu celelalte minorităţi de pe teritoriul României”.

„Sincer, îmi vine greu să înţeleg care anume sunt resorturile după care domnul Tokes crede că un cetăţean român de etnie maghiară ar fi mai important decât un cetăţean român de etnie turcă, italiană, armeană, evreiască şamd”, a subliniat Dan Şova.

El este de părere că Laszlo Tokes propune încălcarea Constituţiei, „care prevede că cetăţenii români nu pot fi discriminaţi după niciun criteriu, criteriul etnic fiind expres precizat, şi, de asemenea, ne propune, pe o cale ocolită, să reglementăm obsesia de 20 de ani a domniei sale şi să renunţăm la caracterul naţional al statului român.

Propunerea domniei sale ar însemna reglementarea ideii că în România există cetăţeni români şi cetăţeni maghiari, care, deşi ar trebui să locuiască în Ungaria, sunt totuşi rătăciţi în România. În realitate, în România există doar cetăţeni români, iar dintre aceştia, un procent foarte scăzut, de sub 10%, se declară a fi de altă naţionalitate”, a încheiat senatorul PSD.

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a solicitat sprijinul preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, ca principiul proporţionalităţii etnice să fie introdus în legislaţia electorală înainte de alegerile din acest an, pentru a fi respectate astfel drepturile comunităţii maghiare din Transilvania.

„În 2012 vor avea loc alegeri locale şi parlamentare. Pentru ca în campaniile electorale care ne aşteaptă, reprezentanţii partidelor politice să ofere României şi celor care trăiesc aici soluţii alternative viabile la problemele lor reale, iar lipsa lor de idei să nu fie mascată de apucături antimaghiare răsunătoare, respectiv ca dreptul fundamental la alegeri democratice şi la pluralism politic să fie respectat şi în cadrul comunităţii maghiare, vă sugerăm, din nou, ca soluţie benefică, introducerea principiului proporţionalităţii etnice, în legislaţia electorală care necesită, oricum, modificări”, afirmă deputatul european în documentul citat, care a fost prezentat public vineri într-o conferinţă de presă la Oradea.

În acest context, Laszlo Tokes îi transmite şefului statului o „iniţiativă pentru asigurarea reprezentării parlamentare echitabile a minorităţilor naţionale”, pe care de altfel i-a prezentat-o şi la începutul anului 2008.

Soluţia propusă de deputatul european pentru satisfacerea dreptului la reprezentare proporţională şi la pluralism politic este ca organizaţiile politice ale minorităţilor naţionale să aibă posibilitatea în cadru legal „de a concura pentru un număr de mandate de parlamentar, stabilit prin lege, proporţional cu datele demografice relevante ale ultimului recensământ general al populaţiei”.

Europarlamentarul Laszlo Tokes cere sprijinul preşedintelui Traian Băsescu pentru a genera o dezbatere publică privind acest model de reprezentare parlamentară a minorităţilor naţionale şi pentru a-l implementa efectiv.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.